Evropski šampion, reprezentativac Srbije u džudou Aleksandar Kukolj, posle titule osvojene minulog  vikenda u Varšavi, na konferenciji za medije Džudo saveza Srbije najavio je pohod i na zlatnu medalju na ovogodišnjem šampionatu sveta u Budimpešti.

U utiscima koji se još uvek nisu slegli evropski šampion ali i svetski broj 1 kaže Aleksandar Kukolj kaže;

-Osećaj je fenomenalan, utisci se nisu slegli još uvek. Verovatno će proći neko vreme dok se sva prašina ne slegne i dok shvatim šta sam tačno napravio. Osvajanjem evropske medalje, postao sam prvi na svetskoj rang listi, što je takođe bio moj cil. U odnosu na evropsku medalju i realniji pokazatelj pravog kvaliteta jer je odraz dve godine konstantno  visokih rezultata. Juče sam došao kući, i dan mi je protekao uz porodicu i prijatelje, a verovatno će tako biti i narednih nekoliko .

Nikola Milošević trener evropskog šampiona kao i na svim takmičenjima koja su prethodila šampionatu Evrope, i sada je odlično vodio srpskog reprezentativca do najvišeg stepenika pobedničkog postolja.

-Bio bih neskroman da kažem da nismo očekivali ovu medalju kada smo pošli na takmičenje. O tome svedoči činjenica da je moj prvi savet Aleksandru bio pred prvi meč „Seti se da nismo došli da uzmemo medalju, došli smo da budemo prvaci Evrope. Nije bilo trenutaka za sumnju. Njegovi rezultati u proteklih šest meseci: osvajanje velika gren slem turnira, pozicija na svetskoj rang listi govori da rezultat koji je on dostigao nije rezultat koji bi trebalo da iznenadi, već smo to očekivali. To je ostvarenje njegovog sna. Navikli smo na velike mečeve, pobede i medalje. Ono na šta nismo navikli je medijska pažnja koju danas imamo. Ponosni smo i srećni da je to tako istakao je Nikola Milošević.

Zlatna medalja Aleksandra Kukolja je istorijski rezultat za srpski džudo sport

-U Savezu smo veoma srećni zbog rezultata koje je Aca ostvario. Moram da priznam da smo očekivali takav rezultat. Ne zato što on ide na takmičenje, već po tome šta je Aca uradio u poslednjih godinu-dve, način na koji je radio, način na koji se spremao. Radio je kao švajcarski sat, nije bilo nijedne greške. Ono što je vrlo teško dostići u sportu – preciznost i efikasnost i spremnu glavu da se to sve podnese, on je imao. Retki su borci kao što je Aca u svetu, a pogotovo u Srbiji. Ono što je sigurno jeste da će Aca otvoriti put i vrata mnogim mladim takmičarima i da im je pokazao da se sve može. On im je već odavno idol, a sada posebno. To je ono što će pomoći našim mladim takmičarima, našim trenerima.

Milovan Bratić predsednik Upravnog odbora Džudo saveza Srbije ističe da je zlatna medalja nešto što je i očekivano od srpskog trofejnog reprezentativca.

-Savez će se truditi da u narednom periodu iskoristimo priliku što imamo šampiona Evrope prvi put u istoriji srpskog džudoa, da dovedemo ljude sa strane, da nam prenesu iskustva koje možda treneri i takmičari ne poznaju. Imamo razloga da tražimo pomoć. Takođe, ministar je obećao da će nam pomoći na tom putu da dovedemo dobre predavače i stručnjake za edukaciju. Presrećan sam zbog činjenice da smo danas ovde ovim povodom. Ovo je istorija srpskog džudoa. Aca će biti taj koji će biti prvi upisan u istoriju zlatnim slovima u istoriju srpskog džudoa.

Koliko je ova medalja značajna za matični klub Aleksandra Kukolja, istakao je i Srećko  Mrvaljević, prvi čovek DŽK Rakovica.

-Za rezultat koji je ostvaren, najzaslužniji je sam Aca. Hteo bih da se zahvalim svima koji su ga u tom radu pratili, radili sa njim, takmičarima iz kluba, iz reprezentacije. Moram da se zahvalim i saveznom treneru koji ga je vodio na takmičenja, klupskim trenerima, koji su radili sa njim. Takođe, zahvaljujem se i treneru koji je sa njim radio u završnici veoma lepo. Ukupno se zahvaljujem celom stručnom timu, Džudo savezu Srbije, Džudo savezu Beograda, ali i svima koji su pomogli u ostvarenju jer čovek ne može to sve napraviti sam. Njegovi rezultati su sjajni, a njegove ljudske osobine su još vrednije i još jače nego što je  ovaj rezultat koji je napravio i bilo koji rezultat koji će napraviti u budućnosti -istakao je Srećko Mrvaljević.

 

Titula je cilj svakog takmičenja

Sportska javnost je s pravom očekivala rezultat od Aleksandra Kukolja. Evropskim zlatom on je na najbolji način opravdao sva očekivanja.

-Očekivanja koja su sada ispred mene i ono što ljudi očekuju su za mene pravi izazov sada kada sam postao pravi šampion Evrope, sada kada sam mnoge stvari u životu rešio. Mnogima bi to možda bio i krajnji cilj. Pre nego što sam osvojio medalju, uvek sam govorio da mi je ta prva medalja bitna da bih skinuo teret tog velikog rezultata sa svojih leđa jer imam ambiciju da osvojim ako mogu i deset medalja. Jedno je sigurno: ja sam prvi na svetskoj rang listi. Ubedljivo sam bio prvak Evrope. Ne postoji takmičenje na kome se ne smatram kao ozbiljan favorit za osvajanje medalje rekao je Aleksandar Kukolj.

Ljubitelji džudoa u Srbiji s nestrpljenjem očekuju i svetsku smotru u Budimpešti gde će boje Srbije braniti i planetarni broj 1 .

-Svetsko prvenstvo je za četiri meseca. To je sasvim dovoljno da krenem proces ispočetka, da se malo osvežim, da uradim ono što volim da radim posle velikih rezultata i ciljnih takmičenja, da pripremim potpuno telo za nove napore, da krenem u pun zalet do svetskog prvenstva, gde ću i na takmičenju i kroz pripreme dati sve od sebe. Nadam se da će me to ponovo dovesti do rezultata. Onda idemo na sledeće takmičenje, koje je masters krajem godine. To su ideje i zamisli od ciljnog takmičenja do ciljnog takmičenja, konstantnog unapređenja procesa, konstantno sve veći rezultati i želim da upravo moj vrhunac bude u Tokiju 2020. godine zaključio je Aleksandar Kukolj.

 

Zlatna budućnost srpskog džudoa

U Džudo savezu Srbije  ponosom ističu da je Aleksandar Kukolj zlatni sa EP predvodnik zlatne generacije srpskih džudista. U protekloj godini osvojeno je čak 11 evropskih odličja u svim uzrastnim kategorijama. Na EP u Varšavi uz istorijski uspeh Aleksandra Kukolja treba istaći dva sedma mesta Milice Nikolić i Nemanje Majdova. Muški deo reprezentacije Srbije ostvario je plasman na sedmu poziciju u ekipnom delu nadmetanja na EP.

O mogućnostima rada u zajedničkom trening centru za borilačke sportove Milovan Bratić, predsednik UO DŽS Srbije kaže:

-Borilački sportovi su specifični, pogotovo sportovi koji su došli sa dalekog istoka. Što se tiče izrade baze, ima razgovora i ima obećanja. Bilo bi nerealno licitirati sa nečim dok se u potpunosti ne dogovorimo konkretno za džudo da se radi nešto da bismo mogli da zajedno treniramo i da smo svi na istom mestu. Ono što je dobro jeste da u Beogradu dva puta sedmično svi radimo zajedno. To je za ostale sportove čudno, kako da smo svi protivnici, a radimo zajedno. Nama to treba. Ne zaboravite da smo osvojili prošle godine 11 juniorskih i kadetskih medalja. To je omladina koja dolazi. To je omladina koja dolazi. Aca je njima idol. Kada spoznate koliko možete i koliko ste snažni, onda pobeđujete. Put im je Aca olakšao mnogo. Ponekada, kada neko skoči od trenera, sledi kazna. Sada je to već drugačije, jer prvak Evrope radi na strunjači. Tako je u sportu, jaki ili manje jaki. Mi smo pokazali da smo jaki. Ekipno smo bili sedmi sa iscrpljenim Acom, u konkurenciji gde je u završnici radilo četiri odnosno šest zemalja iz bivšeg Sovjetskog saveza, i dve zemlje iz ostatka Evrope. Šta mislite koliko bi Aca bio puta prvak Evrope da Sovjetski savez radi zajedno? Ne bi se skidao sa trona. Džudo je veoma težak sport. Način na koji se u džudou odlazi na Olimpijske igre je najteži put koji postoji u bilo kom sportu u ovoj zemlji. Svi su uvek u igri i onaj prvi sa liste i onaj 55. Svi su dobri. Nadam se da ćemo se i posle Budimpešte sastati ovako i da slavimo rezultat koji će postići Aca, Milica, Jovana, Majdov i svi oni momci koji su blizu. Imamo generaciju mladih koji dolaze i koji će imati i više mogućnosti da rade zahvaljujući uslovima koje ćemo im pružiti istakao je Milovan Bratić.