Svečani doček upriličen je za junakinje Evropskog kadetskog prvenstva u Kaunasu,  reprezentativke Srbije, Andreu Stojadinov, Maricu Perišić i Anju Obradović.

Mlade srpske džudistkinje oduševile su još jednim vrhunskim rezultatom na međunarodnoj sceni.  U pojedinačnoj konkurenciji odbranjeno je zlato Anje Obradović dok se Andrea Stojadinov popela još jednu stepenicu više i osvojila srebrnu medalju. U ekipnoj konkurenciji već dve godine drže zvanje vicešampionki Evrope.

- Prošle godine kad smo se vratili iz Finske, rekli smo da je ono što smo napravili bio istorijski uspeh. Međutim, ovo je stvarno bio jedan veliki podvig što smo otišli sa tri takmičarke i što smo uspeli da uzmemo dve pojedinačne, peto mesto i srebrnu ekipnu medalju. To je stvarno nešto neverovatno. Impresije su stvarno velike. Posle izgubljenog meča u finalu cela hala nam je aplaudirala deset minuta. Svi su pričali samo o nama, tačnije o devojkama.

Srpske džudistkinje napravile su pravi pravi podvig na Evropskom prvenstvu. Trio  u sastavu Stojadinov, Perišić i Obradović borio se sa takmičarkama koje po pravilu u sastavu imaju i do 12 džudistkinja. To je značilo da one nisu imale mogućnost kalkulacije  niti pravo na grešku. Do finala svaki meč su pobedile 3:2. Dovoljno je reći da su iza sebe ostavile odlične ekipe Rusije i Francuske koje su se okitile bronzanim odličjima.

- Mi smo negde očekivali i verovali smo da njih tri mogu da uzmu medalje. Međutim, kako je takmičenje odmicalo, to je tako bilo ubedljivo i svima je bilo nestvarno. Nama je to bilo stvarno, zato smo i napravili takav rezultat. Nije kraj, čeka nas EOF, tamo ćemo nastupati ekipno i ići ćemo na zlato, nadam se da ćemo ga i osvojiti.  Tako da se sada sa punim pravom nadamo velikim rezultatima. Ovo prvo takmičenje je bilo dobar pokazatelj za ono što nas čeka, tako da se nadamo medaljama, kako na EOF-u, tako i na svetskom prvenstvu - istakao je Nemanja Nikolić, trener reprezentacije.

Anja Obradović  prvoplasirana na rang listi do 63 kilograma sa EP u Kaunasu je odbranila tron osvojen minuel sezone u Finskoj, dok je u ekipnoj konkurenciji blistala.

- Na ovo prvenstvo sam došla kao prošlogodišnji šampion Evrope sa namerom da taj rezultat ponovim i opravdam svoja očekivanja i očekivanja ostalih. Nije bilo nimalo lako, imala sam veliki pritisak i tremu jer sam prva na svetskoj listi i znam da mi to pripada i da to zaslužujem. Uspela sam sa svim tim da se izborim, osvojila sam zlato i jako mi je drago što sam uspela dve godine zaredom šampion Evrope - kazala je Anja Obradović.

 

Andrea  Stojadinov sa Evropskog prvenstva vratila se sa vicešampionskim zvanjem što je stepenik više u odnosu na minulu sezonu.

- S obzirom na to da sam prva rangirana na svetskoj rang listi, donekle se i očekivalo od mene da donesem medalju. Nažalost, u finalu mi je koncentracija popustila i u ekipnom i pojedinačnom delu. Oba puta sam izgubila od iste Nemice koju sam prethodno pobeđivala u Berlinu. Moraćemo da se zadovoljimo srebrom, a sledeći put ćemo pokušati više - izjavila je Andrea Stojadinov.

Vladimir Jovičić trener našeg nacionalnog džudo tima nije krio zadovoljstvo još jednim vrhunskim rezultatom u nizu.

- Navikli smo na ove rezultate, ali to uopšte ne znači da je bilo lako. Pogotovo, Anja koja je imala taj teret da mora da odbrani evropsku titulu. Bilo je tri ili četiri evropska prvaka koji su imali taj zadatak, a koji to nisu uspeli. To je jedino uradila Anja Obradović. Stojadinov se popela stepenicu više u odnosu na prethodnu godinu, osvojivši srebrnu medalju. I Marica Perišić koja prošle godine nije imala plasman, sad je izgubila treće mesto. Stvarno je zaslužila medalju i u ekipnom delu je pokazala da joj je mesto na postolju jer je sve borbe dobila. To ekipno je bilo šlag na njihov uspeh. Tri takmičarke, dve medalje, peto mesto, pa onda i medalja u finalu. Stvarno je bila velika privilegija biti deo tog tima. Cela sala je pričala o tri Srpkinje koje pobeđuju timove od deset članova. Moram da napomenem da smo bili ispoštovani od početka do kraja. Dakle, pripreme, smeštaj i organizacija, sve je bilo kako treba. Zato i jeste bio ovakav rezultat. Mi smo se na evropskom takmičenju fokusirali više na kvalitet, a ne na kvantitet i mislim da je to dalo rezultat. Zato bih se i zahvalio tim ljudima, što su nam omogućili to i zahvalio bih se Ministarstvu sporta Srbije i našem Džudo savezu Srbije koji nam je dao ogromno poverenje, koje smo mi sada i opravdali, kao i Olimprijskom komitetu. Svi oni su omogućili da odemo na ovo takmičenje rasterećeno i da bude ovako kako jeste - objasnio je Vladimir Jovičić, trener reprezentacije.

Marici Perišić bila je na korak do odličja u konkurenciji do 57 kilograma. Da je i tu medalju zaslužila potvrdila je u ekipnom delu nadmetanja kada je iponima pobedjivala redom sve protivnice

- Želela sam to malo što je ostalo iz borbe za treće mesto pokažem na ekipnom delu i drago mi je što je tako ispalo.

O savetima koji su stizali iz Temerina od mame, inače naše trofejne džudistkinje Perišićeva kaže

- Kao i uvek pokušavala je da da neke savete koje sam vrlo rado prihvatila s obzirom na njeno iskustvo. Drago mi je što imam neku osobu koja me tako dobro razume i koja je pored mene - rekla je Marica Perišić.

Junakinje Evropskog prvenstva u Kaunasu dočekali su čelnici  Džudo saveza Srbije, navijači, klupski drugovi i naravno roditelji. Među njima je bila i Maricina porodica koju je predvodila Radmila  Perišić, trofejna srpska džudistkinja

- To prevazilazi sve moje uspehe koje sam ostvarila. Ovo njihovo je mnogo vrednije. Mogu mirno da odem u penziju jer znam da postoji neko ko je nasledio taj sport koji toliko volim kao i ona sada - kazala je Radmila Perišić, trofejna srpska džudistkinja