Aleksandar Kukolj je odmah po povratku iz Japana osvojio još jedno važno priznanje. Ipak ovo zvanje  nije osvojio na tatamiju, već vredno učeći.

- Zvanje mi je Master ekonomskih nauka. Odbranio sam rad na temu „Transfusioni mehanizmi monetarne politike u vreme finansijske krize“. Meni je to bilo zanjimljivo i imao sam dobru pomoć profesora ali i mentorke Ranke Mitrović koja mi je direktno pomagala. Imao sam dobru komisiju, sve je prošlo kako treba. Ipak malo sam to razvukao. Trajalo je više nego što sam se nadao ali s obzirom da sam u međuvremenu bio i na Olimpijskim igrama i osvojio Evropsko prvenstvo, nisu mi mnogo zamerali -bio je iskren Aleksandar Kukolj.

O značaju obrazovanja za svakog pojedinca

- Čovek je važno da se obrazuje i širi vidike. U 21. veku, ako niste obrazovani, bukvalno ste pola čoveka. Ja sam možda tu nekome trn u oku pošto sam dokaz sport i škola mogu zajedno. Tu padaju izgovori svih dečaka i devojčica, koja bi možda propustili trening zbog škole ili bili loši u školi zbog treninga. To kod mene nije dolazilo u obzir. Sve se može, samo je pitanje motivacije i želje. Teško je mlađima objasniti da će im to jednog dana trebati. Treba da nađu neku motivaciju zašto  im je to interesantno i zašto će to raditi. Pravio sam što bolju osnovu i što bolju bazu da ujedno sa sportskim rezultatima  izgradim ime i obrazovanjem. To je I najbolja poruka mladima, to je jedini način da vam mnoga vrata budu otvorena poruka je Aleksandra Kukolja evropskog šampiona.