Nemanja Majdov reprezentativac Srbije i dvostruki juniorski prvak Evrope osvojio je svetsko zlato ( do 90 kg) u seniorskoj konkurenciji u Budimpešti i tako još jednom ispisao najlepše sportske stranice. Majdov je u danu koji se slobodno može nazvati i antologijskim, kroz sedam mečeva i isto toliko pobeda, osvojio titulu svetskog šampiona. Nemanja Majdov nas je još jednom obradovao, ovoga puta medaljom zlatnog sjaja, koju svi sanjaju a samo najbolji uspeju da je osvoje.

-Verovao sam u sebe, trenirao sam mnogo, ali nisam verovao da ću na kraju uspeti. Osećao sam neku obavezu, rekao sam sebi moraš da to uradiš. Svaki meč je bio težak, imao sam ih sedam. Nikad u životu nisam imao više mečeva rekao je posle finalnog meča, svetski šampion Nemanja Majdov.

Na Svetskom seniorskom prvenstvu sveta srpskog džudistu Nemanju Majdova očekivali su pre svega odlični borci, elita. Izuzetno težak žreb, do svetskog zlata sedam mečeva za pamćenje. Ašli Gonzales vicešampion OI i i osvajač svetskog zlata, bio je Nemanjin protivnik za početak. Srpski džudista je ovaj meč rešio je iponom. Istim rezultatom rešio je i Islama Bozbajeva iz Kazahstana, 10:0. Srpski džudista je uspešno, kako je i navikao sportsku javnost, protivnike i pobede niže redom. Majdov je džudoku iz Konga, Ejal Le Boa savladao takođe 10:0. Odličnog Portugalca Selio Diasa baca na ipon. Nemanja ruši i Gruzijca Ušangi Margijani za ulazak u polufinale na wazari. Domaći džudista, Mađar Kristijan Tot nije mogao da nađe rešenje za Majdova čak ni posle iscrpljujućeg meča, u produžetku i zlatnom bodu u trajanju više od pet minuta. Ni odlični Slovenac Mihael Žgank,  nije uspeo da poremeti srpskog i sada već svetskog šampiona. U borbi za najsjajnije odličje,  Majdov je pokazao da je borac svetske klase i tako ušao i istoriju srpskog džudo sporta kao prvi i za sada jedini seniorski šampion sveta.

Aleksandar Kukolj reprezentativac Srbije u kategoriji do 90 kilograma i aktuelni evropski šampion  na Svetskom seniorskom prvenstvu bio je na korak od medalje. Na žalost u borbi za bronzu nije uspeo da se vrati posle poraza u polufinalu, od Slovenca Mihaela Žganka. Duel sa Gruzijcem Ušangi Margijanijem završio je plasmanom na peto mesto.

 

Todorov : Istorijski uspeh

Istorijski uspeh za srpski džudo. Nemanja Majdov je osvojio titulu svetskog šampiona. Sve čestitke Nemanji i njegovom ocu i treneru koji su  obeležili istoriju i ušli u istoriju srpskog i svetskog džudoa.  Nemanja Majdov je kao dvostruki juniorski evropski prvak jasno svetskim zlatom dokazao da je sam  vrh svetskog džudoa. Budućnost je pred njim imajući u vidu da je 1996 godište. Sve čestitke i Aleksandru Kukolju koji je bio na korak od medalje- rekao je Ivan Todorov, predsednik Džudo saveza Srbije