Strategijom razvoja sporta u Srbiji, posebno je predviđen razvoj sporta u vojsci i policiji. Vojska Srbije ima dugu i uspešnu saradnju sa Džudo savezom Srbije. Potpisivanjem memorandum o saradnji uz prisustvo visokih predstavnika Svetske džudo federacije ( IJF-a) ova saradnja je i formalno pravno uređena.

- Ministarstvo i vojska sarađuju sa Džudo savezom Srbije odavno, a potpisivanjem ovog dokumenta će se formalno-pravno urediti način saradnje. Tako će saradnja biti podignuta na viši nivo. Džudo savez Srbije ima materijalne i ljudske kapacitete i stručne. Mi želimo da ljudi zajednički rade i sarađuju. Želimo da se edukuju i postižu najviše standarde iz oblasti sporta, džudoa i borilačkih veština, koji su važni segment za odbrambeni sistem za sve strukture – rekao  je brigadni general Siniša Radović, u ime Ministrastva odbrane.

 

Milovan Bratić, predsednik UO Džudo saveza Srbije istakao je da Vojska Srbije u svom sistemu ima mnogo džudista, što je značajan potencijal za razvoj ovog sporta. Džudo je jedan od borilačkih sportova, koji je obavezan na svim vojnim takmičenjima, što jasno  govori o potrebi saradnje

- Kao organizovani Savez prepoznali smo potrebe naše Vojske znajući šta rade i koliko rade i kakve potencijale imaju. Zato smo se odlučili za ovakav vid saradnje, koji znači da ćemo pomagati stručno, u organizaciji  takmičenja. Želim da se posebno  zahvalim  Svetskoj džudo federaciji. Mi od ove saradnje očekujemo da vrednujemo ono što smo i do sada radili. Džudo je u našoj Vojsci  na svim armijskim takmičenjima obavezan sport. Nadam se da će Svetska džudo orgnaizacija pomoći stručno, materijalno i kadrovski kada je vojni sport u pitanju  - rekao je prof dr Milovan Bratić predsednik UO Džudo savez Srbije.

Potpisivanju Memoranduma,  prisustvovali su i predstavnici Svetske džudo federacije, Stefan Margienan i Slaviša Bradić, koja podržava ovakve vidove saradnje. Slični protokoli između nacionalnih saveza, vojske i policije, postoje već u 40-tak zemalja sveta.

 

-Od izuzetne je važnosti za džudo federaciju da ima potpisan protokol, zato što je borilački sport, koji je važan ne samo za fizički razvoj, već i mentalnu stabilnost. Što je vrlo važno za pripadnike kako vojske tako i policije -rekao je Stefan Margienan menadžer komisije za vojni i policijski sport.

U delegaciji Džudo saveza Srbije na svečanom potpisivanju Memoranduma prisustvovali su prof dr Milovan Bratić, predsednik UO, prof dr Miroljub Blagojević, komisija za policijski sport, prof dr Mirsad Nurkić, komisija za vojni sport, doc dr Dragan Atanasov, Tanja Cuk PR i Predrag Bosanac, menadžer,DŽSB. Predstavnici Svetske džudo federacije, i Džudo saveza Srbije, pre potpisivanja memoranduma, obišli su i sportske objekte kojima raspolaže vojska Srbije na Vojnoj akademiji, a namenjeni su za obuku i obrazovanje kadeta.