U Sportskoj hali "Aleksandar Nikolić" u Beogradu, Džudo savezu Srbije svečano je uručena donacija vlade Japana, vredna 34 hiljade evra. Tatami podloge, izrađene po najsavremenijim standardima, Savezu je uručio ambasador Japana, njegoav ekselencija Đuići Takahara. Svečanoj ceremoniji u ime Ministarstva omladine i sporta prisustvovali su Predrag Peruničić, državni sekretar i Darko Udovičić v.d. pomoćnika za sport.

Podloge će prvi put biti upotrebljene na Svetskom kupu tokom vikenda, a kasnije će ih koristiti džudisti za pripremu za domaća i međunarodna takmičenja, sa posebnim akcentom na Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju.

Svečana primopredaja 650 kvadrata tatami podloge za vežbanje upriličena je dan pre nego što će Beograd biti domaćin Svetskog džudo kupa za seniore i seniorke. Na veoma vrednoj i značajnoj donaciji, koja je u Srbiju stigla iz Japana, ambasadoru Đuićiju Takahari zahvalio je Ivan Todorov, predsednik Džudo saveza Srbije,

-Ovo još jednom pokazuje da dobra saradnja između Srbije i Japana rezultira jednom pomoći, pogotovo u sportu, džudou, koji je japanski sport. Ovom prilikom želim da se zahvalim i njegovoj ekselenciji na pomoći Džudo savezu i nadam se da će kroz ovu donaciju da se još više produbi saradnja u sportu i između Džudo federacije Srbije i Džudo federacije Japana - istakao je Todorov.

Projekat nabavke tatami podloga za Džudo savez Srbije, vlada Japana započela je pre dve godine, i prema rečima ambasadora Đuićija Takahare, veoma mu je drago što će prvi put biti upotrebljene na ovom svetskom takmičenju u Beogradu. Bilo bi lepo da ova donacija doprinese i intenzivnijem treningu džudista u Srbiji u bezbednijim uslovima, istakao je Takahara.

-Znam da u Srbiji ima mnogo talentovanih mladih džudista kao što je Aleksandar Kukolj, koji je osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Varšavi i Nemanja Majdov, koji je osvojio zlatnu medalju na Svetskom takmičenju u Budimpešti. Znate da se 2020. godine održavaju Olimpijske igre Tokiju, i veoma se radujem što ćemo tada videti srpske sportiste koji će trenirati na ovim tatami podlogama, kako postižu značajne rezultate - istakao je ambasador Japana, Đuići Takahara.

Za donaciju, Vladi i narodu Japana zahvalili su se i svetski šampion Nemanja Majdov i prvak Evrope Aleksandar Kukolj, koji su istakli da će njima, kao i mlađim takmičarima, rad na ovim strunjačama izuzetno značiti.

-Ono što se otprilike vidi sa strane, okom posmatrača, je da je to neki teren na kojem mi vežbamo i na kome izvodimo naše tehnike bacanja i treninge odrađujemo. Međutim, ono što je bitno i što mi borci znamo, to je da pravi kvalitet i standard strunjača koji smo dobili obezbeđen. I dovoljan broj strunjača nas mnogo čuva od povreda i daje nam prave uslove za vežbanje i da nastavimo dalje - rekao je evropski šampion, Aleksandar Kukolj.

Koliko je donacija važna naglasio je svetski šampion Nemanja Majdov.

-Ove strunjače će da nam dobro doći. Uopšteno, i za Džudo savez Srbije i za sport u Srbiji. Znamo da dobri uslovi za trening prave svetske rezultate, kao što smo pokazali da smo ja i Aca svetski lideri, tako da će i mlađi naraštaji, u dobrim uslovima, postizati ovakve rezultate. To je sigurno jedan početak, i što je najbitnije, štitiće nas od povreda. Imaćemo sutra najbolje strunjače na svetu na ovom Svetskom kupu - istakao je Nemanja Majdov, svetski šampion.

Za nabavku tatami podloga, koje ispunjavaju najnovije međunarodne standarde, vlada Japana je obezbedila oko 35 hiljada evra. Cilj Džudo saveza Srbije je da ove podloge koriste džudisti svih uzrasnih kategorija, za pripreme i ostvarivanje vrhunskih rezultata na domaćim i međunarodnim takmičenjima, sa posebnim akcentom na pripremu za predstojeće Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.