Džudisti Srbije još jednom su potvrdili kvalitet na međunarodnoj sceni. Andrea Stojadinov, Strahinja Bunčić i Žarko Ćulum osvojili su srebro i dve bronze na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore čiji je domaćin minulog vikenda bila Podgorica.

Na konferenciji za medije upriličenoj u sedištu Džudo saveza Srbije, predstavnicima sedme sile obratili su se osvajači medalja, mlada Andrea Stojadinov, Strahinja Bunčić i Žarko Ćulum kao i njihovi treneri Ljuba Stanišić, Aleksandar Trpković i David Radulović. Osvajačima medalja i trenerima čestitke je prvi uputio Ivan Todorov, predsednik Džudo saveza Srbije.

-Pored vrhunskih rezultata koje postižemo u seniorskoj konkurenciji, izuzetno je bitna strategija razvoja džudoa kroz razvoj mladih takmičara. Trenutno imamo četvoro sportista koji bi sa svojim rezultatima  mogli da odu na Olimpijske igre. Imamo sjajnu budućnost i ovo još jednom potvrdjuje da je naša strategija odlična i da ćemo još više ćemo ulagati u mlade sportiste, posebno od kadetske kategorije, tako da u budućnosti očekujemo kontinuitet rezultata. Želeo bih da čestitam svim sportistima koji su ove godine osvojili medalje na velikim takmičenjima, Grand priju, Grand slemovima -istakao je Ivan Todorov, prvi čovek Džudo saveza Srbije.

Mlada Andrea Stojadinov, reprezentativka Srbije i članica Dinama iz Pančeva,  koja je medaljom sa Evropskog prvenstva u konkurenciji do 23 godine daleko prevazišla svoju uzrastnu kategoriju, ističe da učešće na ovom takmičenju prvotibno nije ni bilo u planu.

- Imala sam dozu opuštenosti pred učešće na ovom takmičenju jer sam još uvek kadetkinja I samimm tim niko od mene ništa očekivao, niti sam ja sama od sebe očekivala da ću proći kao što sam prošla. Osećala sam se kao da sam bila na treningu. Bila je opuštena atmosfera. Nisam imala taj vid tenzije i pritiska da moram nešto da uradim, da moram da osvojim medalju ili da moram da prođem prvo ili drugo kolo. Verovatno je rezultat došao od same volje i želje koju sam imala. Tokom drugog dela prve borbe zadobila sam i povredu ramena, Ipak, nastavila sam taj meč, i osetila sam da mogu da zanemarim bol. Bol sam osetila do kraja dana, a posle sam rešila da se lečim -sa osmehom je podelila sa medijima iskustvo iz Podgorice Andrea Stojadinov vicešampionka Evrope ( u 23 ) u konkurenciji do 48 kilograma.

Strahinja Bunčić reprezentativac Srbije i prvotimac Crvene zvezde istakao je da mu je EP u 23 u Podgorici bilo jedno od najvažnijih takmičenja ove godine.

-Zadovoljan sam postignutim rezultatom. Mislim da su se kockice konačno složile . Na Svetskom prvenstvu sam napomenuo da mi je cilj za ovu godinu Prvenstvo Evrope do 23 godine. Spremio sam se najbolje što sam umeo. Otišao sam tamo, dao sve od sebe i vratio sam se kući sa medaljom. Minule sezone bio sam sedmi, sada sam poražen u polufinalu ali sam uspeo da se vratim i da u repasažu stignem do bronze. Dogodine verujem da ću moći i do zlata-  istakao je Strahinja Bunčić,  bronzani na EP u 23 u kategoriji do 66 kilograma.

Žarko Ćulum srpsku sportsku javnost obradovao je poslednjeg dana Evropskog prvenstva. Srpski kolos, član DŽK Rakovica osvojio je bronzano odličje u superteškoj kategoriji i time još jednom potvrdio očekivanja stručnog tima DŽSS ali i ljubitelja našeg sporta.

-Veoma ozbiljno sam se pripremao i za ovo takmičenje u Podgorici. Takmičenje se odvijalo tako da sam zadovoljan kako sam se borio i naravno  zadovoljan sam rezultatom. Izgubio sam od borca iz Gruzije.  Dobro sam vodio meč, ali sam  žalost izgubio. Ipak posle toga sam se dobro vratio kroz repasaž. Imao sam dva izuzetno teška meča, gde sam dao sve od sebe da osvojim medalju. Veoma sam srećan što sam uspeo da se okitim bronzanim odličjem u konkurenciji odličnih boraca. Smatram da je to za mene dobar rezultat, jer to pokazuje da sam u vrhu, među najboljima u svojoj kategoriji. To mi daje motiv da treniram dalje i da nastavim da postižem vrhunske rezultate- istakao je bronzani sa EP u 23 Žarko Ćulum.

Treneri srpskih džudista nisu krili zadovoljstvo ostvarenim rezultatom. Ljuba Stanišić, trener mlade Andree Stojadinov istakao je da učešće na EP za mleđe seniore bilo u potpunosti bez ikakvog opterećenja.

- Andrea je završna godina kadeta, tek ulazi u juniore. Znajući njen rad i potencijal, osetio sam da može da napravi i odličan rezultat. Ostvarilo na se to što smo želeli. Malo smo se uplašili zbog povrede, ali smo pokazali da može i to da se prevaziđe. Andrea je jedan biser od koje ja još više očekujem i ona je jedna takmičarka na koju svi treba da računamo.  Zahvaljujući Džudo savezu Srbije,  mi u sportu smo puno dobili, a samom tim imamo i rezultate. Ostalo je da se klubovi uključuju maksmimalno u program koji je predviđen od strane Saveza I uveren sam da  će biti još rezultata istakao je Ljuba Stanišić.

Aleksandar Trpković, strateg bronzanog Strahinje Bunčića podsetio je na istorijski rezultat ostvarene 2012 godine, takođe na EP u Crnoj Gori.

- Podsetio bih se Bara 2012, pa Estonije 2013. gde je osvojio zlato i bronzu i pokazao se da je takmičar koji može da se nosi sa takvim rezultatima. Tada smo pričali o Olimpijskim igrama u Tokiju. Mislim da se rezultatima potvrđuje njegov kvalitet. Strahinja Bunčić, je izuzetno talentovan džudista i pre svega veliki radnik. Njegov najveći kvalitet je predanost i rad. To je njegova forma uspeha. Ipak bez podrške ne bi bilo ni ovog rezultata. Zahvalio bih se na podršci Ivanu Todorovu, predsedniku Džudo saveza Srbije kao i čelnim ljudima Džudo kluba Crvena zvezda -istakao je Aleksandar Trpković.

David Radulović trener Žarka Ćuluma ističe da je medalja osvojena u Podgorici plod velikog ali i  zajedničkog rada svih u matičnom klubu Rakovica.

- Svi rezultati koji dolaze prethodnih godina, ali i ove godine, ukazuju na to da Žarko Ćulum ima veliku šansu da ostvari normu i da ode na Olimpijske igre u Tokiju 2020. U skladu sa biološkim razvojem, to nije nemoguće i mi to očekujemo. Negde bi za te dve godine mogli napraviti taj njegov najveći pik, ali ja računam na njega na dva naredna  olimpijska ciklusa. Svi ovi rezultati ukazuju na to da ne bi trebalo da bude iznenađenje. Moramo da budemo odgovorni za rezultat i u skladu sa tim da još više radimo, da budemo još precizniji. Ono što je najvažnije, prostor za njegov napredak je ogroman. Stalno naglašavam da ne radim sam, ima nas više trenera. Zahvalan sam na poverenju i na podršci da budem ja taj koji se bavi najkvalitetnijim takmičarima istakao je David Radulović, trener bronzanog Žarka Ćuluma.  

Ivan Todorov, predsednik Džudo saveza Srbije naglasio je da našim džudistima do kraja kalendarske godine predstoji još sportskih izazova.

-Imamo još nekoliko aktivnosti do kraja godine , Golden ligu sledeće nedelje u Ankari, gde učestvuju dva naša kluba, koji su  prošle godine bili drugi u Evropi, Slavija i Crvena Zvezda, što takođe predestavlja veliki uspeh klupskog sporta u Džudo savezu Srbije. Istakao bih da naši takmičari godinu završavaju sa Grand slemom u Tokiji gde očekujemo da će Kukolj braniti prvo mesto, što je takodje jedan veliki uspeh. Od Ćuluma očekujem i potajno se nadam da će bez obzira što je mlad, otići na Olimpijske igre -rekao je Ivan Todorov, predsednik Džudo saveza Srbije.