Srpski reprezentativac, svetski šampion Nemanja Majdov i njegov otac i trener Ljubiša Majdov dobitnici su specijalne nagrade Olimpijskog komiteta Srbije, posebnog priznanja za 2017 godinu. Nagradu za izuzetan sportski uspeh postignut na Svetskom prvenstvu u Budimpešti Nemanja Majdovu uručena je na svečanosti koja se tradicionalno krajem svake kalendarske godine održava u domu Narodne skupštine Srbije.

-Ovo priznanje mi znači, jer je potvrda rezultata koje sam postigao. Ipak je napisana istorija ove godine. Postao sam prvak sveta. Mislim da smo na pravom putu da dođemo do olimpijskog zlata. Motivacija raste. Slegli su se utisci sa Svetskog prvenstva, došla je nova motivacija, postavljaju se novi ciljevi. Još se oporavljam od povrede. Jedva čekam da se vratim i pokažem da sam stvarno najbolji. Želim da to traje. Želim da dominiram. Jedva čekam nastavak sezone- rekao je Nemanja Majdov.

O planovima ali i sportskim izazovima koji ga očekuju u novoj 2018. svetski šampion Nemanja Majdov kaže:

-Ono najbolje ću tek pokazati. Sad idemo jače nego ikada. Teže je ostati na vrhu nego popeti se na vrh. Novo iskušenje i novi izazov je preda mnom. Zahvalio bih Olimpijskom komitetu, Džudo klubu Crvena zvezda, Džudo savezu Beograda, Džudo savezu Srbije, svim sponzorima, mom treneru i ocu Ljubiši Majdovu, mojim sparing partnerima. Svi smo mi jedan tim, pobeđujemo zajedno. Ovo nije nagrada samo meni, već svima.

Nemanja Majdov je iskoristio priliku da se zahvali svima koji su bili uz njega tokom proteklog perioda ali i naglasi da je srećan jer je dobar primer mladima.

-Zahvaljujem se čitavoj naciji u  Republici Srbiji, Republici Srpskoj. Takođe se zahvaljujem predsedniku Aleksandru Vučiću I  predsedniku Miloradu Dodiku. Republika Srbija i Republika Srpska su jedno, posebno u sportu. Mi se volimo i podržavamo. To su naši zajednički rezultati, tako da mi je drago da imam mogućnost da obradujem čitavu naciju. Sigurno će ovaj rezultat biti motivacija za mladu decu, a to je naš cilj, da ih motivišemo da postave sebi ciljeve i da ponove ovaj rezultat.

Zvanje najboljeg sportiste Srbije, odnosno najboljom u ženskoj konkurenciji proglašena je Milica Mandić, koja je ove godine osvojila svetsko zlato i evropsku bronzu, čime je po drugi put zaslužila priznanje Olimpijskog komiteta. U muškoj konkurenciji za najbolje sportiste godine proglašeni su kajakaši Milenko Zorić i  Marko Tomićević. Laskavo priznanje najboljeg trenera otišlo je u ruke Dragana Jovića stratega prve srpske zlatne olimpijske medalje ali i ostalih vrednih odličja osvojenih u tekvondou pod zastavom Srbije.

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ove godine Olimpijski komitet Srbije dodelio je i tri posebna proznanja, u želji da posebno istakne i nagradi uspehe svetskih prvaka u individualnim sportovima. Uz našeg Nemanju Majdova dobitnici posebnog priznanja su i mlada tekondistkinja Vanja Stanković i rvač Viktor Nemeš.

Predsednik OKS Božidar Maljković je u svom obraćanju zvanicama  istakao da je godina za nama najuspešnija postolimpijska sportska godina koju pamtimo i dodao da osam medalja sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru nisu bile slučajnost.

-Svim sportistima, njihovim trenerima i stručnim timovima, koji su ostvarili ove vanserijske rezultate, čestitam na uspesima koji su nas učinili ponosnim. Kao čovek koji je veliki deo života posvetio sportu, svestan sam da se vrhunski sportski rezultat gradi na teškom radu pojedinaca, ali se ne može ostvariti bez podrške čitavog sistema. Iz tog razloga, smatram da je sada dobar trenutak da naglasim značaj uloge svih ljudi u sportu koji taj sistem sačinjavaju. Od onih u klubovima koji stvaraju šampione, preko nacionalnih sportskih saveza koji okupljaju sve talente, do nas koji se borimo da im svima obezbedimo uslove da ostvare svoje snove.

Priznanje OKS za izuzetne rezultate svetskih šampiona dobio je  trener Ljubiša Majdov, kao i Vojslav Trajković i Uroš Pavlović.

-Ne mogu da opišem kako se osećam kad jedna krovna institucija kao što je Olimpijski komitet uruči ovako veliko priznanje. Onda znate da sve ono što radite treba još više i bolje da radite. Obećavam da ćemo biti još jači i bolji u džudo sportu i da ćemo istoriju tek praviti. Cilj nam je olimpijska medalja, to nisu samo snovi -istakao je Ljubiša Majdov, trener svetskog šampiona.

 



Aleksandar Kukolj, aktuelni evropski šampion koji je i sam bio u konkurenciji za ovo značajno priznanje, čestitao je svojim kolegama na nagradama. On je takođe dodao da je ispunio jedan od svojih ciljeva.

-Jedno od tri velika cilja koje sam postigao od početka ove godine, jeste da ostanem prvi na svetskoj rang listi. Na kraju godine je presek, tada se piše istorija. Izuzetno uspešna godina za srpski sport, nenormalna uspešna godina za srpski džudo a ujedno i moja najuspešnije godina u karijeri. Drago mi je da je sve to povezano -istakao je Aleksandar Kukolj.



Izvršni odbor Olimpijskog komiteta Srbije po prvi put je dodelio priznanje „Olimpijsko srce“ za posebna dostignuća i životni doprinos u jačanju olimpijskog pokreta. Dobitnik ovog priznanja je jedan od najboljih košarkaša Crvene zvezde, trofejni reprezentativac Jugoslavije ali i uspešni sportski radnik i funkcioner Vladimir Cvetković. Po završetku igračke karijere je 18 godina bio na mestu generalnog sekretara fudbalskog kluba Crvena zvezda i za to vreme je Crvena zvezda osvojila ukupno 18 titula, među kojima i titule  najboljeg kluba Evrope i sveta.  Vladimir Cvetković je u jednom periodu obavljao i funkciju ministra sporta u Vladi Republike Srbije i na taj način zaokružio celokupnu karijeru kao sportista, sportski zvaničnik i državni funkcioner zadužen za sport. Priznanje je gospodinu Cvetkoviću uručila potpredsednica OKS i naša najbolja sportistkinja u 2017. Milica Mandić.

-Posle toliko toliko velikih i bitnih sportskih olimpijaca, dobiti čast da budeš prvi dobitnik „Olimpijskog srca“, mogu da kažem da je to sudbina. Hvala joj na tome-istakao je Vladimir Cvetković.