Ministri prosvete i sporta, Mladen Šarčević i Vanja Udovičić I predsednik UO DŽSS Milovan Bratić potpisali su Protokol o saradnji za sprovođenje programa „Džudo u škole“

 

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predsednik UO Džudo saveza Srbije prof. dr Milovan Bratić, potpisali su Protokol o saradnji za sprovođenje programa „Džudo u škole“.

Potpisnici ovog protokola su i Olimpijski komitet Srbije i Svetska džudo federacija.

Ministar Šarčević izrazio je danas zadovoljstvo što je Svetska džudo federacija rešila da pomogne razvoj sporta u školi u Srbiji i što su obezbeđena sredstva za nabavku strunjača i kimona, kao i za naknade za trenere.
-Verujem da je ovo jedna, da kažem, međunarodna odgovornost za razvoj sporta u školama, Međunarodna džudo  federacija želi da pomogne razvoj sporta u školi i da obuhvatimo što više takozvanih “malih” sportova kao što je džudo. Devet škola opremiće se strunjačama i svim što je potrebno za razvoj tog sporta. Obezbeđena su kimona ali i ozbiljni honorari za trenere koji će to raditi. Uprkos problemima sa kapacitetima, sada imamo uslove da  realizujemo ovaj značajan  projekat i da on bude zaista jedna ozbiljna priča, rekao je Mladen Šarčević , ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Kako je najavio ministar Šarčević, projekat će na početku obuhvatiti devet škola:  tri  u Vojvodini, dve u Beogradu dok će Centralnoj Srbiji, pilot projektom biti obuhvaćeno četiri školske ustanove.

-Na svake dve godine broj škola se duplira i ukupan iznos koji mi ovim ugovorom stičemo je oko 250.000 evra, što je veoma značajno. U Francuskoj je, primera radi, džudo poseban predmet, kako bi deca, uz sportske aktivnosti, mogla da steknu i odbrambene veštine.  Mislim da je ovo jedan dobar primer saradnje ministarstava sa sportskim savezima”, poručio je Mladen Šarčević.

 



 

Ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić, ukazao je da sistem obrazovanja prvi korak na putu  povećanja baze i broja dece koja se uvode u sistem sporta.

 -Naša tendencija je da vratimo jedan period starog vremena u kom su profesori fizičke kulture bili najbolji selektori, u kom su oni pravili najbolju selekciju i bili drugi roditelji. Kroz sportsku selekciju, oni su pomagali deci da se na pravilan način razvijaju. Niko od nas sam ne može da uradi velika dela, zajedno možemo mnogo“, istakao je ministar Udovičić.

Ministar Udovičić je istakao da škola, kao baza sporta, predstavlja strateško opredeljenje Vlade Republike Srbije.

-Pre četiri godine, napravili smo nove a rekonstruisali postojeće sale i donirali  različitu sportsku opremu školama za fiskulturne sale, za  školske rekvizite. Uvećali smo broj dece u sistemu školskog sporta sa 120.000 na 165.000 za samo četiri godine. Ova akcije ide u smeru podsticanja dece da se bave sportom, da ih podstaknemo da budu u sistemu sporta. Ne očekujemo od svih da budu najbolji sportisti na svetu. Očekujemo da privučemo najbolje matematičare, biologe, hemičare da uđu u sistem sporta, da im sport bude opredeljenje barem tri puta nedeljno po 45 minuta i  da se, kao deca širom sveta, bave sportom u najboljim uslovima- istakao je ministar Udovičić.   

Potpisnici protokola o saradnji podsetili su da Vlada Srbije posvećeno radi da školski sport u Srbiji ima iste uslove kao u drugim zemljama.

 -Zahvaljujući Vladi Srbije, resornim ministrima, Svetskoj džudo federaciji  i predsedniku Džudo saveza Srbije, Ivanu Todorovu realizovan je ovaj izuzetno značajan projekat za džudo sport. Džudo je bazičan sport i pomaže razvoju svih antropoloških karakteristika čoveka. Kroz ovu aktivnost i džudo u školama, verujem da ćemo uraditi mnogo ne samo na razvoju dece, već i preventivi nasilja u školama, što je u ovom momentu veoma značajno. Za sve nas, ovo je značajan datum, značajan za džudo sport jer će  Džudo savez Srbije na ovaj način dobiti bazu kao što je imaju na primer Francuzi. Mnogi vrhunski sportisti ove zemlje su džudo majstori upravo zato jer  je naš sport redovan predmet u školama -istakao je prof.dr Milovan Bratić,  predsednik Upravnog odbora Džudo saveza Srbije.

Broj  škola obuhvaćenih projektom “Džudo u škole” biće postepeno povećan.