Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić uručio je danas u Sportskom centru Šumice donaciju Džudo savezu Srbije. Nacionalni džudo savez je uz pomoć Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije nabavio je 576 strunjača, za devet novih borilišta za džudo, koji su raspoređeni u tri regiona, po tri tatamija za Džudo saveze Vojvodine, Centralne Srbije i Beograda.

U cilju podrške i popularizacije džudoa, tatami -strunjače će doprineti razvoju i promociji i pozitivno uticati na kvalitet organizacije budućih takmičenja u celoj Srbiji.

Povodom ove značajne donacije, upriličen je javni čas i demonstracija džudoa kom su uz ministra omladine i sporta, Vanje Udovičića, prisustvovali državni sekretari Predrag Peruničić i Darko Stanić, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek, aktuelni svetski šampion Nemanja Majdov i najbolja srpska džudistkinja Milica Nikolić, kao i predsednici regionalnih džudo organizacija.

Kako je istakao predsednik Džudo saveza Srbije, prof. dr Ivan Todorov, donacijom su stvoreni uslovi da se u tri regiona, istovremeno, obezbedi organizacija takmičenja na najvišem nivou.

- Želeo bih da još jednom istaknem značaj podrške Ministarstva omladine i sporta i Vlade Republike Srbije koja kontinuirano prati džudo i pomaže ostvarivanje rezultata. Ta pomoć, briga o našem sportu i predan rad sportista i trenera,rezultirali su istorijskim uspehom u 2017. i osvajanju 14 medalja na evropskim i svetskim takmičenjima. Svi dobro znate rezultate Nemanje Majdova, Aleksandra Kukolja, Milice Nikolić i dugih takmičara. Ujedno su i naši kljubovi, Crvena zvezda, Slavija, Kinezis i Rakovica,tokom poslednjih nekoliko godina uspeli da ostvare plasman među pet najboljih u Evropi -podsetio je prof.dr Ivan Todorov, zahvaljujući Vladi Srbije, Ministarstvu omladine i sporta, Sportskom savezu Srbije i svim institucijama i pojedincima koji podržavaju razvoj džudoa u Srbiji.



 

 

 

 

 

 

 

 

Prvi čovek nacionalnog Džudo saveza, istakao je podršku predsednika Srbije, Aleksandra Vučića najavljujući da će kamen temeljac za Nacionalni trening centar biti postavljen već u sredu.

-Sa nacionalnim trening centrom i infrastrukturom, sa svima vama koji ste došli da obeležimo ovaj divan dan za džudo, Srbija ne treba da brine za budućnost.  Još jednom zahvaljujem svima, želim vam mnogo uspeha i da obećam Ministru Udovičiću da nećemo izneveriti u budućnosti. Opet obradovati vrhunskim rezulatima, jer u Tokio i na Olimpijske igre idemo sa velikim optimizmom. Možemo se boriti za više medalja jer imamo nekoliko sportista koji imaju potencijal da to i ostvare. Živeo naš džudo, živela naša džudo porodica živela Srbija – poručio je Ivan Todorov i zaslužio gromoglasni aplauz džudoka svih generacija.

Ministar sporta i omladine, naglasio je značaj timskog duha, zajedništva i istakao podršku Vlade Srbije jer, kako je istakao, džudo neće čekati 20 ili 30 godina na evropsku i svetsku medalju.

-Zajedno možemo do velikih pobeda, to smo pokazali u poslednje četiri godine. Znajte da imate predsednika koji zna da bude uporan i koji veruje u sve vas. Imate predsednika koji je pre četiri godine rekao: ministre, zajedno možemo do evropskih i svetskih šampiona. Pre dve godine rekao je da zajedno idemo na jednu a možda i na dve olimpijske medalje. Moje pitanje je bilo, kako ćemo to da uradimo jer ne poznajem dovoljno dobro džudo. Dobio sam odgovor da imamo bazu, da imamo divnu decu, decu koja su budući šampioni . Pored Majdova, Kukolja, Milice i drugih osvajača medalja, imamo i juniore, evropske i svetske šampione koji će nastaviti kontinuitet - poručio je Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta.

Prema rečima ministra sporta, javni čas održan u Sportskom centru „Šumice“ je pokazatelj da džudo zaslužuje apsolutnu pažnju i Ministarstva omladine i sporta, pažnju celokupne Vlade i svih građana Srbije, zbog rezultata ali najpre zbog sjajnih sportista.

-Želim vam puno uspeha. Kamen temeljac nacionalnog centra je samo početak izgradnje infrastrukture. Džudo će u naredne dve godine dobiti svoju kuću, dobiće apsolutno najmoderniji i najkvalitetniji nacionalni trening centar. Bićemo prvi koji ćemo mnoge stvari na Košutnjaku implementirati, ne samo na Balkanu, nego i u Evropi – poručio je Vanja Udovičić izražavajući uverenje da će izgradnjom nacionalnog trening centra, za razliku od dosadašnje prakse, sportisti iz celog svet na pripreme dolaziti u Beograd i Srbiju.

Ministar sporta podsetio je mlade džudoke da nove tatamije koriste za pripreme na putu ka trofejima,da ostanu najbolji i podstiču drugare da uđu i ojačaju džudo porodicu.

Na javnom času, mlada džudistkinja Trudbenika Zoe Komnoy svečano je uručila je ministru sporta i omladine Vanji Udovičuću kimono sa back number-om sa njegovim imenom u znak zahvalnosti za podršku svim džudistima Srbije.

Na javnom času u SC Šumice učestvovali su treneri i mladi džudisti i treneri iz beogradskih klubova.