Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić najavio je radove na izgradnji nove sportske multifunkcionalne dvorane u Košutnjaku koji će početi ove godine. Objekat multifunkcionalne dvorane će biti u sklopu Nacionalnog trening centra u okviru kompleksa SRC „Košutnjak“ u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije, a prostiraće se na površini od 3,36 ha.  Ukupna vrednost investicije iznosi 12 miliona evra.

 



Najbolji ambasadori  naše zemlje, srpski sportisti, dobiće za dve godine Multifunkcionalnu dvoranu koja će biti izgrađena u okviru Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije na beogradskom Košutnjaku. Nacionalne trenažne centre, dobiće srpski džudisti, strelci, tekvondoisti, karatisti, rvači i takmičari u sportskom penjanju.

Na prezentaciji Multifunkcionalne dvorane, ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić, istakao je da je za svaki rezultat, pored mukotrpnog rada i odricanja, neophodno zajedništvo.

Ministar Udovičić je podsetio da Vlada Srbije na projektu Multifunkcionalne dvorane, radi već tri godine, zajedno sa nacionalnim Savezima.

-Čestitam svima vama koji ste učestvovali,  svima koji su podržali projekat i naša nastojanja da dobijemo sve uslove koji su potrebni da ove godine započnemo izgradnju nacionalnog sportskog centra,  kapitalnog projekta kao osnove za ostvarivanje vrhunskih sportskih rezultata – istakao je ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić.

Prema rečima ministra omladine i sporta, Vanje Udovičića, šest nacionalnih saveza dobiće najbolje uslove za pripreme, za bavljenje sportom, a početak izgradnje Multifunkcionalne dvorane je ujedno i potvrda brige o budućnosti, o našoj deci,o budućim šampionima i svemu što Srbija treba da predstavlja na svetskoj sportskoj sceni-da bude ono što zaslužuje,  sportska velesila .

-Srpski sport je, žargonski rečeno, prešao sve faze razvoja, od kadeta i juniora,a  stigli smo i u olimpijsku godinu. Za tri meseca krećemo  na Olimpijadu i očekujem da osvojimo olimpijsko zlato. Danas predstavljamo projekat na koji sam, kao nekadašnji reprezentativac iz drugog sporta, veoma ponosan, čak imam i tremu jer ovakav objekat nije građen decenijama, niti je sagrađen na teritoriji Srbije, a i šire. Zato i jesam ponosan jer šest Saveza dobija svoju kuću  – jasan je Vanja  Udovičić, najavljujući da će na Košutnjaku sportisti imati najbolje uslove ne samo za pripreme, nego i u domenu zdravstvene zaštite i antidoping kontrole, s obzirom da i  zaslužuju najbolje.

U okviru multifunkcionalnog objekta nalaziće se trening sadržaji za rvanje, džudo, tekvondo, karate, streljaštvo, sporstko penjanje i dizanje tegova. Svaki od pomenutih sportova će imati autonomne sadržaje neophodne za obavljanje trenažnog procesa na visokom nivou, specijalizovana borilišta, streljanu i veštačku stenu, saune, prostorije za masažu, namenske teretane, kancelarije za trenere. Prostorije u okviru multifunkcionalne dvorane namenjene svakom od pomenutih sportova prostiraće se na površini od po 800 m2 do 1.000 m2, a u skladu sa zahtevima pojedinačnih sportskih saveza kao i standardima za ove sportove.



 

Pored toga, na raspolaganju će biti i zajednički sadržaji u okviru objekta zona za relaksaciju, glavna teretana, sportska sala za takmičenja i sportove sa loptom.

Predsednik Sportskog saveza Srbije i trofejni rvački reprezentativac, Davor Štefanek, ukazao je na značaj izgradnje nacionalnog trening centra.

-Svi znamo koliko će ovo da znači za sve nas. Više nećemo mi morati da idemo u inostranstvo da se spremamo, nego će sportisti iz inostranstva dolaziti kod nas. Mislim da je ovo prava stvar za srpski sport i da će Multifunkcionalna dvorana omogućiti ostvarivanje još boljih rezultata. Sve što je ulagano u nas, mi smo opravdali, razmišljajući kako da se popnemo na postolje. Hvala Srbiji za sve što je uradila za nas, što je mnogo uložila u nas i što nastavlja da ulaže u sport i sportiste,  najbolje ambasadore zemlje – poručio je Davor Štefanek.

Celokupan projekat će biti izgrađen u skladu sa principima održivog razvoja uz očuvanje 90% stabala na prostoru gde će srpski sportisti, koji su prošle godine osvojili rekordne 43 međunarodne medalje, dobiti svoju kuću.

Prema rečima najbolje srpske džudistinje Milice Nikolić,  nacionalni trening centar prevazišao je očekivanja sportista.

-Zaista sam prijatno iznenađena jer će ovaj trenažni centar značiti mnogo ne samo nama, aktuelnim sportistima, nego i budućim generacijama koje će za dve godine imati uslove kakve mi nismo imali. Uverena sam da će to doprineti i još boljim rezultatima  - nedvosmislena je Milica Nikolić najavljujući da se priprema za nove pobede na domaćim i međunarodnim tatamijima.



Prezentaciji Multifunkcionalne dvorane, državni sekretari u Ministarstvu omladine i sporta, Predrag Peruničić i Darko Stanić, direktorka Antidoping agencije Srbije Milica Vukašinović Vesić, predsednik Sportskog saveza Srbije Davor Štefanek, predsednik Džudo saveza Srbije Ivan Todorov, predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković, generalni sekretari i ostali predstavnici saveza kao i proslavljeni sportisti, osvajači medalja i njihovi treneri.