Predsednici Olimpijskog komiteta Srbije i Džudo saveza Srbije, Božidar Maljković i Ivan Todorov, potpisali su protokol o saradnji u okviru nacionalnog projekta „Džudo u škole“ koji se realizuje u saradnji sa Svetskom džudo federacijom (IJF), Ministarstvom prosvete, nauke i tehnolooškog razvoja i Ministarstvom omladine i sporta

-Čast mi je što, potpisivanjem ugovora sa Olimpijskim komitetom Srbije, krećemo u realizaciju projekta „Džudo u škole“ . Uskoro u Srbiji očekujemo posetu predsednika Svetske Džudo federacije. Ovaj projekat značajan je za razvoj školskog sporta i džudoa u Srbiji. Svetska džudo federacija podržala je razvoj školskog sporta u Srbiji, a projekat će na početku obuhvatiti devet škola kojima će Svetska džudo federacija donirati borilišta, kimona i po 500 dolara bruto za honorare trenerima koji će raditi sa decom– rekao je Ivan Todorov, predsednik Džudo saveza Srbije.



Projektom je predviđeno da se na svake dve godine u obuhvati po devet škola, koje će džudo uvoditi po istom principu.

Ivan Todorov je podsetio da Džudo savez Srbije već godinama kontinuirano doprinosi razvoju školskog sporta.

-Proteklog vikenda, imali smo regionalna školska takmičenja u Beogradu, Centralnoj Srbiji i Vojvodini. To su bile kvalifikacije za Državno školsko prvenstvo , uz učešće  1823 takmičara iz 420 škola. Naš interes je da u budućnosti džudo uđe u svaku školu u Srbiji, u svaki grad . Verujem da će naši naslednici u Savezu  nastaviti da razvijaju projekat kako bi za 15 godina džudo bio zastupljen u svim školama u Srbiji – poručio je Ivan Todorov .

Zahvaljujući predsedniku OKS Božidaru Maljkoviću,  i timu Olimpijskog komiteta Srbije na saradnji, Ivan Todorov izrazio je optimizam da će srpski džudisti obradovati sve ljubitelje sporta osvajanjem medalja na narednim Igrama u Tokiju 2020. godine.

Pre zvaničnog obraćanja predstavnicima medija, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije ispričao je anegdotu iz svoje sportske karijere kada je u Francuskoj, sa klupskim kolegama zbog početka takmičenja u džudou morao da napusti sportsku halu. Prema njegovim rečima to najbolje svedoči koliko je ovaj sport važan i popularan u Francuskoj, gde je džudo deo školskog sporta kao obavezan predmet.

Prema rečima Božidara Maljkovića, Džudo savez Srbije je pozitivan primer sinergije školskog sporta i evropskih institucija

-Gospodin Vizer koji vodi Svetsku džudo federaciju ima veoma značajnu ulogu u Međunarodnom olimpijskom komitetu. Lični je prijatelj mnogih državnika, između ostalog i ruskog predsednika Putina koji je ceo život posvetio džudou. Ovo je velika stvar za srpski sport koju bi i drugi Savezi trebali da sprovode, da iskoriste međunarodne fondove i da steknu taj ugled pre svega koji Džudo savez Srbije ima. Da od dečaka i devojčica stvaraju male šampione što smo i mi, profesionalni sportisti, bili nekad – naglasio je Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije ukazao je da odlični rezultati srpskih džudista nisu slučajnost nego rezultat rada posvećenih, sportski ostvarenih i stručnih ljudi u Savezu koji konstantno znanje i iskustvo prenose mlađim generacijama.

-Siguran sam da je džudo u pravim rukama, znajući potencijale predsednika, direktora i predsednika Upravnog odbora saveza, Ivana Todorova, Dragana Atanasova i profesora Milovana Bratića. Oni su garancija koju će, siguran sam, naši sportisti da opravdaju. Olimpijski komitet će dati podršku njihovom radu a  meni je posebna čast što učestvuujem u ovom projektu „Džudo u škole“ – konstatovao je Božidar Maljković i poručio da se divi  džudou kao zahtevnom olimpijskom sportu zastupljenom na svim meridijanima.



Podsetimo, ministri prosvete i sporta, Mladen Šarčević i Vanja Udovičić, kao  i predsednik UO DŽSS Milovan Bratić potpisali su krajem februara Protokol o saradnji za sprovođenje programa „Džudo u škole“. Projekat će na početku obuhvatiti devet škola: tri  u Vojvodini, dve u Beogradu dok će Centralnoj Srbiji, pilot projektom, biti obuhvaćeno četiri školske ustanove.

Na svečanosti povodom potpisivanja ugovora o saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, kojoj su prisustvovali direktor nacionalnog Džudo saveza, Dragan Atanasov, srpski reprezentativci i treneri.