Ovogodišnje izdanje tradicionalnog seminara za sudije i trener u organizaciji Evropske džudo unije održano je u Dubrovniku.

Džudo savez Srbije predstavljali su Leposava Marković, naša trofejna takmičarka i arbitar kao i  Milan Mijalković,  predsednik sudijske organizacije DŽSS.

-Seminar u Dubrovniku okupio je odličnu ekipu predavača, što bi značilo bukvalno sve članove sudijske komisije EDŽU. Predstavljeni su primeri sa takmičenja koja su održana posle seminara u Mitersilu u januaru ove godine -rekao je Milan Mijalković, predsednik sudijske komisije DŽSS.

Da je evropska i svetska džudo porodica izuzetno ozbiljno pristupila primeni novih pravila jasno govore rezultati.

-Primena novih pravila na takmičenjima kao i  rezultati su jako dobri. Ukoliko se pogleda statistika nema tako velikog broja dodeljenih šido-a. Ipak mora se istaći da je na Grand Slemu u Dizeldorfu došlo do presedana kada su oba takmičara iz Japana u finalu diskvalifikovana. To je učinjeno jer takav način borbe koji nije atraktivan, pre svega nije dobar za publiku. To nije ono što je potrebno džudo sportu, koji je ako se imaju u vidu Olimpijske igre, po gledanosti i broju učesnika jedan od najposećenijih i najatraktivnijih.

Za srpske arbitre već u aprilu biće organizovan još jedan seminar koji će biti još jedna prilika da se pretresu sva bitna pitanja.

-To će biti prilika da svi oni koji su bili sprečeni u januaru kao i novi mladi arbitri  dobiju mogućnost da se upoznaju i prođu kroz sistem edukacije Džudo saveza Srbije - istakao je Milan Mijaković.