U beogradskom sportskom centru Šumice u subotu je počeo 11. po redu, i tradicionalni Europen judo cup za seniore „Srbija open“ i to u znaku domaćih boraca koji su osvojili čak devet odličja. Prestižno takmičenje, ove godine okupilo je skoro 300 takmčara iz 35 zemalja sa tri kontineta, Evrope, Afrike i Severne Amerike. Može se slobodno reći da je Beograd ovog vikenda svetska prestonica ovog olimpijskog sporta.

Gust program na tri borilišta zadovoljio je kriterijume i ukus i najvećih poznavaoca džudoa, posebno kada su oko 16 časova krenule borbe za odličja i u muškoj i u ženskoj kategoriji. Viđene su zaista vrhunske borbe, a u fokusu su bili, naravno domaći takmičari. Prvo odličje i to bronzano Srbiji je donela juniorka Andrea Stojadinov u najlakšoj, kategoriji do 48 kg, da bi nešto kasnije Denis Jurakić i Strahinja Bunčič praktično u isto vreme, i na nekoliko metara razdaljine iponima došli takođe do bronzanih medalja u kategoriji do 66 kg. Treće mesto, ali u težinskoj diviziji do 63 kg pripalo je Jovani Obradović, dok je Svetlana Dakić u istoj kategoriji osvojila zlatnu medalju. Srebro za Srbiju u kategoriji do 73 kg doneo je Ljubiša Kovačevič, dok je bronzani bio Ilija Ciganović.

Borba dana je bio obračun za zlatnu medalju u težinskoj diviziji do 57 kg između domaćih takmičarki i starih rivalki, Jovane Rogić i Marice Perišić koju je zlatnim bodom nakon iscrpljujuće i taktički izvrsne bitke dobila Rogićeva.

U nedelju se završava 11. izdanje najcenjenijeg srpskog džudo turnira, program počinje od 10 časova uvodnim borbama džudoka u preostalim, težim kategorijama, a završni okršaji za odličja krenuće popodne, između 15 i 16 časova.

Takmičenje svečano otvorio Darko Udovičić

Svečanom otvaranju Evropskog kupa za seniore u Beogradu, prisustvovale su i uvažene zvanice iz sportskog i privrednog establišmenta kao i predstavnici Evropske džudo federacije. Pozdravljajući učesnike, predsednik Džudo saveza Srbije doc. dr Ivan Todorov zahvalio je Vladi i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za podršku u razvoju  trofejnog olimpijskog sporta koji je od ove godine ušao u sistem školskog sporta.

-Čast mi je da vas pozdravim na ovako značajnom takmičenju, iujedno izuzetno zadovoljstvo što smo domaćini Evropskog seniorskog kupa u Beogradu. Uz činjenicu da smo jedna od najboljih organizacija u Evropi, posebno me raduje što su srpski reprezentativci na samom početku takmičenja osvojili medalje. Organizacija Evropskog kupa poverena Beogradu, rezultat je rada i truda nacionalnog Džudo saveza, ali i svih naših takmičara uspešnih na međunarodnoj sceni. Srećan sam što su sa nama Milica Nikolić, Aleksandar Kukolj i Nemanja Majdov kao i najbolji evropski trener Ljubiša Majdov” , rekao je na otvaranju takmičenja prvi čovek srpkog džudoa, Ivan Todorov.

Svojim prisustvom, kao i prošle godine svečano otvaranje 11. European judo cupa u Beogradu uveličao je i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković koji je govorio u svom maniru:

-Sad je došlo vreme da džudistima kažem, vi ste šampioni! Džudo savez i reprezentativci, Milica , Aleksandar, Nemanja su sportisti kojima se divi Evropa. Počastvovan sam što sam ovde sa svima vama- rekao je Božidar Maljković. U ime OKS izrazio bih zahvalnost naporima Džudo saveza Srbije za posvećenost i podršku srpskim džudistima.

Kolosi na tatamiju

Drugog dana takmičenja na prestižnom European Judo Openu u bivšoj hali Pioniru Šumicama bore se takmičarke u tri (do 70, 78 i preko 78 kg), a takmičari u četiri kategorije (do 81, 90, 100 i preko 100 kg). A to znači mnogo uzbuđenja jer ćemo imati prilike da uživamo u borbama najjačih džudista na ovom turniru. Ulaz je slobodan.

 

Osvajači medalja:

Seniorke do 48 kg: 1. Morand (Mauricijus), 2, Matijević (Hrvatska) 3. Zegers (Holandija) i Stojadinov (Srbija)

Do 52 kg: 1. Knetig (Mađarska), 2. Jamundo (Italija), 3. Silva (Italija) i Stere (Rumunija)

Do 57 kg: 1. Rogić (Srbija), 2. Perišić (Srbija), 3. Oberan (Hrvatska) i Stefan (Rumunija)

Do 63 kg: 1. Dakić (SRBIJA), 2. Kokeza (Hrvatska), 3. Jovana Obradović (SRBIJA) i Samardžić (BiH).

Seniori do 60 kg: 1. Rahima (Izrael), 2. Pulkrabek (Češka R), 3. Sabo (Mađarska) i Janakov (Bugarska)

Do 66 kg: 1. Cikanov (Rusija), 2. Boroš (Mađarska), 3. Strahinja Bunčić (Srbija) i Jurakić (Srbija)

Do 73 kg: 1. Morka (Poljska), 2. Kovačević (Srbija), 3. Ciganović (Srbija) i Lengloa (Kanada)