Završen 11. European judo cup u beogradskim Šumicama. Dva dana vrhunskih borbi 300 takmičara iz 35 zemalja i  sa tri kontinenta protekla u znaku domaćih boraca koji su požnjeli čak 14 odličja

 

Do poslednjeg mesta ispunjen Sportski centar Šumice i 300 boraca iz 35 zemalja, sa tri kontineta, Evrope, Afrike i Severne Amerike, ukratko opis prestižnog kojem je Beograd domaćin već 11 godina. Subotnja apsolutna dominacija srpskih boraca umalo nije ponovljena. U nedelju se dva puta pevalo „Bože pravde“ u Šumicama pošto su se na najviši stepenik pobedničkog postolja popeli Boško Borenović nakon fantastične i napete borbe sa odličnim Čehom Jiržijem Petrom u kategoriji do 90 kg, kao i maestralni Žarko Ćulum među kolosoma preko 100 kg. Uz Borenovića i Ćuluma bronzanim medaljama okitili su se Ivana Jandrić (do 70 kg), Aleksandra Duboja (preko 78 kg) i Vladimir Gajić (preko 100 kg). Tokom dva takmičarska dana vrhunskog džudoa naš tim je požnjeo čak 14 odličja, od čega četiri zlata, dva srebra i osam bronzi, što je reprezentaciji Srbije donelo prvo mesto u generalnom plasmanu.

Borba koja se izdvaja i koja je podigla publiku u Šumicama na noge je svakako finale u kategoriji do 90 kilograma  iz  koje je Boško Borenović izašao kao pobednik i osvačaj zlatne medalje. Srpski džudista imao je više gotovo ravnopravnog protivnika u opasnom Čehu Jiržiju Petru.

-Prošle godine nisam uspeo da ostvarim visok plasman. Upravo zato sam se posebno spremao za 11. izdanje Evropskog kupa u Beogradu i uspeo sam da verifikujem taj trud i posvećenost. Velika je privilegija i motivacija takmičiti se pred domaćom publikom,  a organizacije turnira u Beogradu je odlična, tako da verujem da će i naredne godine biti na još višem nivou -rekao je as iz Pančeva, član DŽK Žandarmerija.

Od Žarka Ćuluma se uvek očekuje dobar rezultat. Srpski kolos je i ovoga puta oduševio pobedom u duelu sa odličnim Rumunom Danijelom Nateom.

Heroj samog kraja European judo kupa, Žarko Ćulum majstorski je odradio borbu za zlatnu medalju u kategoriji preko 100 kg   pobravši frenetične aplauze sa tribina:

-Ovaj meč mi je značio više nego bilo šta drugo. Pobedio sam osvajača svetskih i evropskih medalja. Prezadovoljan sam! To zlato je došlo uz veliku podršku sa tribina. Posle kraćeg odmora napadam olimpijsku normu.“