Obećanje je ispunjeno! Projekat koji je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je ispunjen. Vlada Srbije i Ministrstvo omladine i sporta, obezbedilo je sredstva za dodatno usavršavanje trenera srpskih džudista.

Na dobro poznatoj adresi u Strahinjaća Bana, u prisustvu prvog čoveka DŽSS Ivana Todorova, i Darka Udovičića, pomoćnika ministra za sport kao i direktora DŽSS Dragana Atanasova, ugovore su potpisali eminentni stručnjaci: Tijana Radić, David Radulović, Nemanja Nikolić, Nikola Milošević, Aleksandar Trpković, Borivoje Lukić, Nenad Mihailović i Vladimir Jovičić, dok su Ljubiša Majdov i Andrija Đurišić opravdano izostali sa svečanosti zbog obaveza sa reprezentativcima.

-Džudo savez Srbije potpisuje ugovore sa trenerima zahvaljujući pre svega Ministarstvu omladine i sporta koje je prepoznalo značaj trenerske struke, zaslužne za izuzetne rezultate u proteklom periodu. Pre svega zahvaljujem ministru Vanji Udovičiću, pomoćniku ministra omladine i sporta, Darku Udovičiću. Posebno se zahvaljujem predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću koji je na poslednjem prijemu reprezentativaca , posle osvajanja evropskih medalja Milice Nikolić i Nemanje Majdova, pitao šta je još potrebno da naši sportisti nastave da ostvaruju tako dobre rezultate. Mi smo rekli da bi mnogo značajno bilo da naši treneri budu u jednom programu finansirani, jer bi to bio dodatni stimulans i za naše sportiste. Ovom prilikom želim da zahvalim Ministarstvu omladine i sporta i Vladi Republike Srbije na, do sada najboljim uslovima za naše sportiste u istoriji srpskog džudo sporta – rekao je doc. dr Ivan Todorov, predsednik Džudo saveza Srbije.

Prvi čovek srpskog džudoa, zahvalio je svima koji su pomogli razvoj džudoa, a pre svega Vladi Srbije, Ministarstvu omladine i sporta.

-Na osnovu novog programa, treneri su selektovani u tri kategorije: zaslužni treneri, Ljubiša Majdov i David Radulović, treneri međunarodnog razreda, Borivoje Lukić, Vladimir Jovičić, Nemanja Nikolić i Andrija Đurišić i treneri nacionalnog razreda, Tijana Radić, Aleksandar Trpković, Nikola Milošević i Nenad Mihailović. To su naši stručnjaci, članovi nacionalnog tima i treneri naših najboljih sportista – istakao je doc. dr Ivan Todorov.

Pomoćnik ministra omladine i sporta, Darko Udovičić, zahvalio je predstavnicima Džudo saveza Srbije za kvalitetnu saradnju.

-Sinergija granskih saveza i Ministarstva omladine i sporta doprinosi ostvarenju najvećih rezultata na međunarodnoj sceni. Svi smo zajedno na istom putu i sa istim ciljem. Istakao bih da su, pored ulaganja u sportiste i sportsku infrastrukturu, sportski stručnjaci posebno tretirani. U Ministarstvu omladine i sporta i Vladi Republike Srbije na čelu sa premijerkom i predsednikom Aleksandrom Vučićem, vodiće se posebna briga o sportskim stručnjacima jer smatramo da je edukacija naših sportskih stručnjaka bitna, krucijalna za razvoj svakog sporta pojedinačno i za budućnost srpskog sporta u celini – rekao je Darko Udovičić, pomoćnik ministra omladine i sporta.

Kako je naglasio Darko Udovičić, pilot – projektom finansiranja trenera, pored džudoa, obuhvaćena su još četiri granska saveza.

-Smatramo da pored sportista, posebnu brigu moramo da imamo prema sportskim stručnjacima i trenerima koji će voditi brigu o sportistima. Siguran sam da ćemo svi zajedno uložiti maksimalan napor, da će treneri sredstva iskoristiti na najbolji mogući način i da će to rezultirati u budućnosti većim brojem medalja sa najvećih međunarodnih takmičenja, posebno sa Olimpijskih igara. Siguran sam da rukovodstvo Džudo saveza Srbije, predvođeno gospodinom Todorovim i gospodinom Atanasovim, kao i svim džudo stručnjacima, imati što više olimpijskih medalja, da kažem pre svega u Tokiju ali i na svim međunarodnim takmičenjima. Zahvaljujem predsedniku Vučiću na ovoj ideji a na nama je samo da je sprovedemo na najbolji mogući način. Nadam se da je ovo samo prvi korak na putu ka sagledavanju nekog drugog načina tretiranja sportskih stručnjaka u Republici Srbiji. Mislim da je to kvalitetan zaokret koji nismo imali do sada.

Kada je u pitanju saradnja sa Džudo savezom Srbije, Darko Udovičić kaže:

Nadam se i veliko mi je zadovoljstvo zbog ovog projekta sa Džudo savezom Srbije i voleo bih da drugi savezi više liče na Džudo savez Srbije, i u odnosu prema sportistima i u odnosu prema trenerima , u odnosu na sve što radi i u odnosu na sve aktivnosti. Samo vi znate šta radite i kooliko radite da bi vaši budžeti bili povećani a mi kao Ministarstvo omladine i sporta, na čelu sa ministrom Udovičićem, uradićemo sve što možemo da vas podstaknemo da ne odustajete, da budete još bolji i nadam se da ćemo se svi zajedno radovati na predstojećim međunarodnim takmičenjima- konstatovao je Darko Udovičić.

Ugovore stručnjacima uručio je doc. dr Dragan Atanasov, sportski direktor Džudo saveza Srbije.


Priznanje za rad sa šampionima


David Radulović, trener Aleksandra Kukolja istakao je da je realizacija projekta koji je inicirao predsednik Srbije velika podrška u radu.

-Najpre zahvaljujem predsedniku države, Ministarstvu omladine i sporta, našem Savezu za brigu o trenerima koji rade, koji vode i koji jednostavno služe svojim takmičarima kao porodica. Mislim da će sve to ostaviti jedan dobar utisak, da će pravi rezultati tek doći jer su treneri uvaženi, jednostavno, vodi se računa o njima. Nisu samo takmičari ti koji prave rezultate, to su i radnici sporta i mislim da je ovo prava stvar i da će rezultati tek doći -istakao je David Radulović.

Tijanu Radić sportska javnost poznaje kao trofejnu takmičarku. Sada kao trener opet je na najboljem putu uspeha.

Za nas trenere, ovaj vid podrške države, Ministarstva omaldine i sporta, Džudo saveza Srbije znači mnogo prvenstveno zbog našeg posla u narednom periodu, da radimo još više, da razvijamo decu sa kojom radimo i da Savezu pružimo mnogo više nego do sada rekla je Tijana Radić.