U Sportskom centru Šumice juče je u okviru Prvestva Beograda za kadete održana i premijera filma o Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020 godine.  

Uz posebno odobrenje Vlade Japana ovaj promo film o najvećem planetarnom sportskom događaju u Srbiji prvi su imali prilike da vide džudisti, čiji je sport na programu OI od 1964. godine.

Premijera filma ujedno je bila deo manfestacije Budo sajma 2019 u organizaciji ambasade Japana u Beogradu u okviru prezentacije dve japanske borilačke veštine džudoa i kendoa.

U ime Džudo saveza Srbije uvažene goste pozdravio je Milovan Bratić, predsednik Upravnog odbora.

-Želim da izrazim pre svega veliku zahvalnost našim prijateljima iz Japana i njegovoj ekselenciji ambasadoru Đinićiju Marujami, jer su nam učinili veliki čast prisustvom na ovom našem takmičenju ali i mogućnošću da premijerno vidimo film o Olimpijskim i Paraolimpijsim igrama u Tokiju. Zahvalnost Vladi Japana i ambasadi Japana u Beogradu dugujemo i za veliku donaciju 640 kvadratunih metara strunjača na kojima se odvijaju aktivnosti našeg Saveza. Japan kao država i japanski narod je uvek bio uz našu zemlju, u lepim ali i u trenucima koji su bili izuzetno teški, na čemu im dugujemo neizmernu zahvalnost. Kada pomislimo na Japan mi pre svega mislimo na preciznost, tačnost, odanost i džudo. Upravo su ovo spone kojima je vezana odlična saradnja izmedju države postojbine našeg sprrta i Džudo saveza Srbije -istakao je Milovan Bratić.

Njegova ekselencija ambasador Đinići Marujama pozdravio je džudiste, učesnike Prvenstva Beograda i Kendo saveza Srbije.

-Veoma sam srećan jer sam gost ovog lepog takmičenja Prvenstva Srbije za kadete u džudou ali i domaćin j Budo sajma –prezentacije dve japanske borilačke veštine. U Srbiji postoji veliki broj klubova u kojima se treniraju japanski borilački sportovi, pa čak i ako odete i u neki manji grad ili selo, shvatite da tamo neguju borilačke veštine, džudo ili kendo. Kao ambasador Japan, iskreno ceim saradnju koju godinama negujemo sa Sportskim cetrom Šumice, Džudo savezom Srbije i Kendo savezom Srbije. Veoma se radujem demonstracijama džudoa i kendoa kao i što će svi koji su danas došli kao publika, kroz ovaj događaj upoznati naše borilačke veštine. Kao što znate Japan će biti domaćin Olimpijskih i Paraolimijskih igara u Tokiju 2020 –zaključio je ambasador Marujama.

Publici u Šumicama obratio se i Vladimir Kovčina počasni predsednik Kendo saveza Srbije.

-Kendo je najmlađa borilačka veština koja se trenira u Srbiji. Zahvaljujući donaciji Vlade Japana i agenciji Džajka uspeli smo da razvijemo Kendo nas. Naš sport nas uči da budemo bolji ljudi i odani prjateljima i društvu. Kendo nas uči da prevaziđemo sve prepreke koje mogu naići u životu. Želim da izrazim veliku zahvalnost na podršci u afirmaciji i razvoju kendo sporta u Srbiji rekao je Vladimir Kavčina.

U ime Džudo saveza Srbije, predsednik UO Milovan Bratić ambasadoru Đinići Murijai poklonio je kimono.