Srpski džudisti Aleksandar Kukolj i Bojan Došen na Gran Slemu u Dizeldorfu bili su na korak do medalje. U paklenoj konkurenciji nalik Svetskom prvenstvu, srpske uzdanice do 90 i 100 kilograma ostvarili su plasman na peto mesto.

Iako se Kukolj i Došen nisu vratili sa medaljama, srpska sportska javnost mora da bude zadovoljna odličnim startom našim džudista u konkurenciji 606 takmičara i takmičarki iz 93 reprezentacije sa pet kontinenata.

Kukolj, svetski broj 1, na Gran Slemu u Dizeldorfu imao je ukupno pet mečeva od kojih  je u tri zabeležio pobede, dok je Došen imao borbu više i ostvario četiri trijumfa.

Kukolj je učešće na GS u Dizeldorfu počeo očekivano. Pobedama u duelu sa Kirgistancem Faruhom Bulekulovim zatim i sa odličnim Davlatom Bobonovim ( Uzbekistan). Belgijanac Joahim Botje nije uspeo da nađe rešenje protiv svetskog broja 1 u trećem kolu. Mamadli Mehdijev (Azerbejdžan) na žalost, u polufinalu našao je rešenje za Kukolja. Najbolji džudista u konkurenciji do 90 kilograma, u odlučujućem meču za bronzano odličje, poražen je od odličnog Rusa i evropskog šampiona, Mihaila Igoljnikova, koji ovom pobedom uspeva da izbori mogućnost da stane na treći stepenik pobedničkog postolja na Gran slemu u Dizeldorfu.

Bojan Došen srpska uzdanica u kategoriji do 100 kilograma još jednom je pokazao da je u potpunosti spreman da se ravnopravno nosi sa najboljima na svetu. Došen je u prvom meču na GS u Dizeldoru ostvario pobedu nad džudokom iz Obale Slonovače, Kobena Kofijem. Domaćeg predstavnika Domenika Šoenfeldta pobedio je u drugom meču. Ajbek Serikbajev iz Kazahstana nije bio nepoznanica za Došena u treće duelu. Iponom je Došen rešio i Kazahstanca. Ipak u borbi koja je odlučivala o pobedniku grupe C, Korejac Guham Čo našao je rešenje za Došena i zasluženo slavio. Ipak srpska džudoka u repasažu nastavlja i još jednom se predstavlja u najboljem svetlu, pobedom protiv Jevgenijsa Borodavka (Litvanija). Ipak u meču za bronzu slavio je Zelim Kotsojev iz Azerbejdžana.

.