Centralni domaći takmičarski događaj, državno prvenstvo za seniore i seniorke održano tradicionalno u SC Šumice, obeležili su vrhunski džudo i organizacija ravna evropskim takmičenjima. Od ove sezone, svi mečevi na Prvenstvu države za seniore bili su praćeni putem “ker sistema” što je publici u hali omogućilo da na video bimu pogledaju sve akcije sa tatamija i putem usporenog snimka.

U konkurenciji najboljih srpskih seniora i seniorki, zvanje najuspešnije ekipe pripalo je timu DŽK Borac (Novi Sad). Beogradska Crvena Zvezda takmičenje je završila sa vicešampionskim zvanjem, dok su džudisti Slavije trećeplasirani.

Dragan Atanasov direktor DŽS Srbije koji je svečano otvorio Prvenstvo Srbije za seniore istakao je da je podrška države kontinuiranom unapređenju džudoa zapravo zajednički rezultat uspeha sportista i rada rukovodstva nacionalne organizacije.

-Sve što smo zacrtali ispunili smo. Sve pripreme za Olimpijske igre teku po planu i mi smo sada zapravo na slatkim mukama jer imamo takmičare u samom vrhu svetske sportske scene kao što su Milica Nikolić, Majdov i Kukolj. Njih nismo imali prilike da vidimo u Šumicama jer imaju izuzetno zgusnut raspored u ovoj predolimpijskoj godini. Ipak svi naši takmičari na Prvenstvu države jasno su pokazali da nemamo razloga za brigu i da srpski džudo zauzima mesto u samom vrhu –istakao je Dragan Atanasov, direktor DŽS Srbije.

Favoriti na državnom prvenstvu su opravdali očekivanja. U lakoj kategoriji klupsko finale Kinezisa, Nemanja Milić i Filip Nurkić u meču u kome je slavio Nurkić.

-Zadovoljan sam jer sam se puno pripremao za ovo takmičenje. Bilo mi je jako teško jer sam se u jednom trenutku ušinuo I nisam znao da li mogu dalje. Zadovoljan sam rezultatom.

Porodica Milić je ipak na ovom Prvenstvu osvojila i zlato, trijumfom odlične Nevene Milić do 48 kilograma.

-Bilo je jako teško i iskreno nisam očekivala zlato. Prošle sezone sam bila treća a mi je zato ova medalja još draža rekla je Nevena Milić.

Finale do 66 kilograma bio je duel odličnih boraca Denisa Jurakića i Strahinje Bunčića. Trijumfovao je džudista Crvene zvezde.

-Ovu medalju posvećujem sinu Stevanu koji je danas napunio šest meseci. Već u sredu putujem dalje na Gran pri, za sada sve ide po planu rekao je Strahinja Bunčić.

U kategoriji do 52 kilograma nije bilo dileme. Tamara Jovanović (ODŽK savladala je Mariju Ivković iz Cementa.

Veliko finale do 73 kilograma pripalo je Filipu Jovanoviću iz Žandarmerije.

-Išao sam na zlato i to sam ispunio. Ipak nije bilo ni malo lako jer je duel sa odličnim Ilijom Ciganovićem trajao skoro deset minuta. Ispunio sam cilj rekao je Filip Jovanović.

Trofejna mlada džudistkinja Marica Perišić ( do 57 kg) još jednom je potvrdila kvalitet medju seniorkama.

-Srećna sam jer mi je ovo prva titula prvaka države u seniorskoj konkureciji. Sada me očekuju kampovi učešće na evropskim kupovima. Sve teče po planu rekla je Marica Perišić.

Tea Tintor nastavila je tradiciju odličnih rezultata džudistkinja novosadske Slavije trijumfom u kategoriji do 63 kilograma.

-Sve osim pobede za mene bi bilo razočarenje . Sve mečeve sam rešila iponima jer sve protivnice odlično poznajem.

Za Jovana Niškanovića trijumf u kategoriji do 81 kilograma je prvo seniorsko zlato na Prvenstvu Srbije.

-Zadovoljan sema jer mi je ovo prva titula. Bilo je jako teško jer su borci izuzetno kvalitetni. Posebn želim da se zahvalim klupskim trenerima. Sada krećem jer želim da se oprobam i na medjunarodnoj sceni.

Za još jedno zlato za DŽK Žandarmerija pobrinuo se Boško Borenović ( do 90 kg). U meču sa odličnim Darkom Brašnjovićem nije dozvolio iznenadjenje.

-Srećan sam jer sam postigao ono što sam zacrtao. Od ponedeljka krećem sa pripremama za medjunarodnu scenu istakao je Borenović.

Za Ivanu Jandrić osvajanje zlatne medalje nije nikakvo iznenadjenje imajući u vidu da ih do sada ima šest u kategoriji do 70 kilograma.

-Zadovoljna sam jer sam priželjkivala zlato. Organizacija samog takmičenje je za ponos svih nas u džudo sportu istakla je Jandrićeva.

Posle borbe za medalju na Gran priju u Dizeldorfu u paklenoj konkurenciji, Bojan Došen se pozlatio u konkurenciji do 100 kilograma.

-Prilično sam umoran posle takmičenja u Nemačkoj. Ovde sam očekivao I drago mi je da sam takmičenje završio kako sam želeo. Zahvalan sam mom klubu, mojoj Crvenoj zvezdi na podršci rekao je Bojan Došen.

Sara Tintor trijumfovala je do 78 kilograma ali ističe da je uspeh još veći jer će slaviti zajedno sa sestrom Teom.

-Najvažnije mi je da je sestra takodje osvojila medalju. Sada sam zaista potpuno srećna kako se završilo ovo Prvenstvo države- rekla je kroz osmeh Sara Tintor.

Bez iznenadjenja bilo je i u konkurenciji preko 78 kilograma. Milica Žabić, očekivano, stala je na najviši stepenik pobedničkog postolja.

-Umorna sam ali i zadovoljna jer sam takmčenje završila onako kako sam I želela –bila je iskrena Milica Žabić.

Posle bronze na Evropskom kupu u Rimu Goran Prgonjić slavio je u superteškoj kategoriji.

Ovo je moja 11 titula I treća u seniorskoj konkurenciji. Najteži mi je bio prvi meč dok se nisam uhodao. Sada me očekuju takmičenja na medjunarodnoj sceni jer želim da se kvalifikujem na Olimpijske igre rekao je Prgonjć.



Kukolj

Trofejni as Aleksandar Kukolj, prošlogodišnji državni prvak, zbog zgusnutog medjunarodnoj programa nije učestvovao na Prvenstvu Srbije ali je pomno pratio mečeve u beogradskom SC Šumice.

-Organizacija Prvenstva Srbije je, kao i rad Džudo saveza Srbije, na vrhunskom nivou. Nesumnjivo je da smo svake godine sve bolji i čast mi je što sam deo ove naše džudo priče – rekao je Aleksandar Kukolj.


-

Osvajači medalja, seniorke, do 48kg: 1. Nevena Milić (Partizan, Kikinda), 2. Milica Milanović (Rakovica), 3. Gorana Jovanović (Lokomotiva) i Mina Pešić (Ruma).

Do 52kg: 1. Tamara Jovanović (ODŽK Beograd), 2. Marija Ivković (Cement), 3. Teodora Ćopić (Rakovica) i Maša Stojanović (Partizan VML).

Do 57kg: 1.Marica Perišić (Borac), 2. Dunja Mirkov (Voždovac), 3. Iva Končar (Knjaz Miloš) i Marta Mirkov (Voždovac).

Do 63kg: 1.Tea Tintor (Slavija), 2. Svetlana Dakić (Crvena zvezda), 3. Anja Obradović (Crvena zvezda) i Milena Kuruzović (Novi Beograd).

Do 70kg: 1. Ivana Jandrić (Borac), 2. Katarina Denić (Crvena zvezda), 3. Anđela Ranđelović (Dinamo) i Anđela Lončar (Bačka) .

Do 78kg: 1. Sara Tintor (Slavija), 2. Milica Cvijić (Slavija), 3. Dijana Stanković (Kinezis) i Kristina Aćimović (TSK Temerin).

Preko 78kg: 1. Milica Žabić (Slavija), Una Tuba (Borac), Nikolina Dubroja (TSK Temerin) I Aleksandra Dubroja (TSK Temerin).

Seniori, do 60kg: 1. Filip Nurkić (Kinezis), 2. Nemanja Milić (Kinezis), 3.Mateja Stošić (ODŽK Beograd) i Pavle Krsmanović (Kinezis) .

Do 66kg: 1. Strahinja Bunčić (Crvena zvezda),2. Denis Jurakić (ODŽK Beograd), 3. Mihail Morohojev (Crvena zvezda) i Aleksa Krstić (Kinezis).

 Do 73kg: 1.Filip Jovanović (Žandarmerija), 2. Ilija Ciganović (Rakovica), 3. Stefan Župarić (Borac Novi Sad) i Stefan Mirković (Carina).

Do 81kg: 1.Jovan Niškanović (Borac), 2. Milan Bunčić (Crvena zvezda), 3. Uroš Nenković (Partizan Beograd) i Uroš Madžarević (Sloven Ruma).

Do 90kg: 1. Boško Borenović (Žandarmerija) , 2. Darko Brašnjović (Partizan Beograd), 3. Ivan Đukanović (Vinča) i Luka Novaković (Rakovica).

Do 100kg: 1. Bojan Došen (Crvena zvezda), 2.Filip Đinović (Rakovica), 3. Petar Ćirković (Crvena zvezda ) i Božo Elezović (ODŽK Beograd).

Preko 100kg: 1. Goran Prgonjić (Borac), 2.Dragan Begović (Borac), 3. Vladimir Gajić (Slavija) i Nikola Jeremić (Kinezis).