Tradicionalno, kod Olimpijskog sata na Terazijama,  obeleženo 30 dana do otvaranja drugih Evropskih igara u Minsku. Odbrojavanje je počelo u prisustvu trofejnih srpskih reprezentativaca,  Zorane Arunović (streličarstvo) i karatiste Slobodana Bitevića i predsednika Olimpijskog komiteta Srbije Božidara Maljkovića. 

Prestonica Belorusije biće domaćin drugog izdanja Evropskih igara koje su na programu do 21. dо 30. juna. Sportisti Evrope takmičiće se u 15 sportova i 23 discipline.
Za džudo je veoma važno da je takmičenje na Evropskim igrama ujedno i zavnično Evropsko prvenstvo.

Boje Srbije na džudo turniru na Evropskim igrama u Belorusiji braniće : Milica Nikolić ( do 48 kg), Andrea Stojadinov ( do 48 kg), Jovana Rogić ( do 57 kg), Marica Perišić ( do 57 kg), Anja Obradović ( do 63 kg), Milica Žabić ( preko 78 kg),  Strahinja Bunčić ( do 66 kg), Aleksandar Kukolj ( do 90 kg), Nemanja Majdov ( do 90 kg), Bojan Došen ( do 100 kg), i Žarko Ćulum ( preko 100 kg). 

U timu Srbije za Minsk trenutno je 65 sportista u 12 sportova, koji su ispunili kriterijume međunarodnih federacija, kao i interne kriterijume OKS i to u: džudou, basketu 3×3 (muški i ženski tim), biciklizmu, boksu, badmintonu, kajaku, karateu, rvanju, sambou, stonom tenisu, streljaštvu i streličastvu. 


Predsednik olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković istakao je da je Minsk važna stanica na putu za Tokio: 

-Ove igre biće kvalifikacionog karaktera za Tokio 2020. U čak osam  sportova, koji će biti na programu, sportisti Srbije će moći da se bore bilo za direktan plasman, bilo kvalifikacione bodove za Olimpijske igre. Na prvim Igrama održanim u Bakuu tim Srbije zauzeo je visoko 12. mesto u ukupnom plasmanu, sa ukupno 15 medalja od čega čak 8 zlatnih. U timu koji će braniti boje naše zemlje u Minsku biće osvajači evropskih i svetskih odličja. Siguran sam da će biti najbolji kada bude najpotrebnije i da će obradovati sebe, nas i sve one koji ih podržavaju.

Od sportista Srbije u Minsku će šansu da se direktno kvalifikuju za Olimpijske igre TOKIO 2020 imati strelci, biciklisti i stonoteniseri, odnosno indirektno reprezentativci Srbije u džudou, streličarstvu,badmintonu, boksu i karateu.