Naš Žarko Ćulum, mladi srpski trofejni džudista učestvovao je u velikoj akciji obeležavanja ovogodišnjeg Olimpijskog dana u Srbiji.

Zahvaljujući činjenici da su osnivači Olimpijskog komiteta Srbije bili oficiri Vojske Kraljevine Srbije, ove godine Olimpijski dan je organizovan je na stadionu Vojne akademije

- Drago mi je da sam imao privilegiju da budem jedan od promotera ovog velikog i lepog dogadjaja. Bilo je lepo druženje sa porodicama, promocija sporta i porodičnih vrednosti. Učestvovale su i osobe sa posebnim potrebama. Sve u svemu prelep dan i druženje rekao je naš Žarko Ćulum.

Obeležavanju Dana MOK-a prisustvovali su ministri odbrane Aleksandar Vulin i omladine i sporta Vanja Udovičić kao i član Međunarodnog olimpijskog komiteta Nenad Lalović,

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković zahvalio se kompaniji Zlatiborac i Vojnoj akademiji na podršci u organizaciji Olimpijskog dana.

-Vizija Pjera de Kubertena koji je pre 125 godina osnovao Međunarodni olimpijski komitet danas širom sveta okuplja milione i navodi nas da kroz bavljenje sportom, naučimo kako da u svemu što radimo, uvek pružimo svoj maksimum. „Olimpijski dan“ je prilika za druženje i igranje, ali i za širenje olimpijskog duha i promociju olimpijskih vrednosti, zdravog načina življenja, čuvanje životne sredine i naravno podsticanje na bavljenje fizičkom aktivnošću. Posebno mi je drago što danas vidim veliki broj naših najmlađih sugrađana. Oni su naša budućnost, a ukoliko im prenesemo zdrav sistem vrednosti, ta budućnost će biti lepša.

Brigadni general Vojske Srbije, Siniša Radović i načelnik Vojnog kabineta predsednika Republike Srbije i šef delegacije Republike Srbije pri Međunarodnom savezu za vojne sportove izrazio je zadovoljstvo što će Vojna akademija biti domaćin ovogodišnjeg Olimpijskog dana.

-Zahvaljujem se Olimpijskom komitetu što će ove godine proslaviti Olimpijski dan upravo na terenima Vojne Akademije. Nama će biti veliko zadovoljstvo da otvorimo kapije Vojne akademije građanima i da zajedno promovišemo bavljenje fizičkom aktivnošću i zdrav način života.

Načelnik Vojne akademije general major Bojan Zrnić, u ulozi domaćina, pozdravio je učesnike Olimpijskog dana.

-Sa entuzijazmom smo prihvatli ideju da budemo domaćini Olimpijskog dana. Nama je sport izuzetno važan što smo nedavno i pokazali formiranjem sportske jedinice u čiji sastav su ušli neki od najistaknutijih sportista Srbije. Za nas ovaj događaj ima i posebnu simboliku imajući u vidu da su Olimpijski komitet i osnovali mladi oficiri Vojske Srbije.


Ove godine bilo je više od 3000 učesnika, a kao i prethodnih godina najmasovnija je bila „porodična trka“, u kojoj je nekoliko najbrojnijih porodica nagrađeno od strane kompanija sponzora OKS. Tradicionalno organizovane su trke za decu do četiri, osam i 12 godina, trka za osobe sa invaliditetom, trka zadovoljstva na 2400 metara, kao i porodična i štafetna trka. U štafetnoj trci učestvovale su i štafete Olimpijskog komiteta Srbije i kompanija članica sponzorskog pula Olimpijskog komiteta Srbije.