Džudo festival u Poreču i ove godine okupio je bukvalno čitavu evropsku porodicu. Impresivan broj od 870 učesnika, ove godine je prevazišao prošlogodišnje izdanje. U agendi šestog Džudo festivala posebno mesto zauzeo je Special needs seminar. Džudo savez Srbije na ovom događaju predstavljaju Sajonela Krga, predsednica predsednica Komisije za razvoj i unapredjenje džudoa za osobe sa invaliditetom i trener Zoran Kovačević.

-Ovo je prvi put da je organizovan seminar za džudiste sa smetnjama u razvoju u sklopu EDŽU. Imali smo prilike da čujemo predavanja trenera iz Holandije, Švedske, Hrvatske, Italije i Velike Britanije, koji imaju više decenijsko iskustvo u trenažnom radu sa osobama sa smetnjama. Prikazani su specijalizovani treninzi za počenti nivo džudista, specijalizovan trening za osobe sa cerebralnom paralizom, metodske obuke džudo tehnika, uvezbavanje dzudo kate. Održana je i veoma zanimljiva diskusija na temu donošenja platforme za izgradnju sistema unutar Evropske džudo federacije, koju je podržala Džejn Bridž, predsednik komisije za edukaciju u IJF-u.

O utiscima sa prvog seminara za džudiste u smetnjama u razvoju Krga kaže:

-Izuzetno smo zadovoljni kvalitetom seminira i prikazanim sadžajem. Dzudo savez Srbije je dobio pohvale za odličnu postavku temelja u razvoju džudoa za osobe sa invaliditetom. Ujedno ovo je odličan primer uključivanja sportista sa smetnjama u jedan tradicionalni džudo festival. Tokom seminara očekujemo I posetu zvaničnika IJF-a rekla je Sajonela Krga.


Na fotografiji predstavnici Džudo saveza Srbije sa Džejn Bridž,  legendom džudo sporta i predsednicom komisije za edukaciju u EJU.