U okviru II Evropskih igara u Minsku, u „Čižovskoj areni“, gde se održavaju džudo takmičenja, potpisan je Memorandum o saradnji između Džudo saveza Srbije i Džudo saveza Belorusije.  

Potpise na Memorandum o saradnji stavili su Pavel Jasenovski, predsednik Beloruske džudo federacije i Ivan Todorov, predsednika Džudo saveza Srbije. Uz vodeće ljude nacionalnih saveza, potpise na dokument stavili su i beloruski zamenik ministra za sport i turizam Aleksandar Baraulja i predsednik Evropske džudo unije Sergej Soloveičik.

Ivan Todorov predsednik Džudo saveza Srbije ovom prilikom čestitao je zameniku ministra za sport Belorusije, Aleksandru Baraulji na odličnoj organizaciji najvećeg sportskog takmičenja u ovoj godini.

-Dva prijateljska Saveza su potpisivanjem Memoranduma ozvaničili odličnu saradnju, kao sto i naše zemlje imaju izuzetne diplomatske odnose a naši predsednici gospodin Vučić i gospodin Lukašenko iskreno prijateljstvo. U okviru ove saradnje prva akcija biće dolazak Vitalija Pesnjaka, mastera sporta Belorusije i prvaka sveta u džudou u Srbiju rekao je Ivan Todorov, predsednik Džudo saveza Srbije.

Aleksandar Baraulja smatra da će potpisivanje Memoranduma dodatno produbiti saradnju između Belorusije i Srbije:

- Naše zemlje imaju tople i prijateljske odnose, tako da smo zadovoljni što se sada ove veze ostvaruju i na nivou džudo federacija. Ovaj dokument će ojačati razmenu sportskih delegacija između Belorusije i Srbije. Mi ćemo se potruditi da srpski džudisti dođu u Belorusiju. Nadam se da će zajednički rad omogućiti sportistima dve države da dostignu još viši nivo saradnje.

Predsednik Evropske džudo unije, Sergej Solovejčik, istakao je da je zadatak organizacije da ojača veze između pedeset jedne članice džudo federacije, tako da će od zaključivanja memoranduma o saradnji između Belorusije i Srbije imati koristi svi evropski džudo savezi:

- Imamo mnogo zanimljivih programa koji se odnose i na vrhunski nivo ali i na masovne džudo akcije i popularizaciju. Sve te programe razvijamo u svakoj od pedeset jedne zemlje članica džudo unije, tako da je lepo kada se dve federacije samostalno dogovore da rade zajedno. To će pomoći u razvoju dečijeg sporta i povećati nivo kvaliteta rada trenera. Mislim da će se ova saradnja nastaviti za još mnogo godina koje dolaze.