Nikola Milošević nekada trofejni reprezentativac naše zemlje a sada trener juniorskog tima Džudo saveza Srbije postigao je još jedan značajan rezultat. Na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nišu odbranio je doktorsku tezu na temu “Povezanost telesne kompozicije sa funkcionalnim sposobnostima i snagom selekcionisanih džudista” .Džudo savez Srbije mu čestita na još jednom vrhunskom rezultatu i želi sreću u daljem radu  

Nikola Milošević je kao i nekada na strunjači, ovoga puta za katedrom potvrdio kvalitet i dao još jednom odličan primer mladim naraštajima.

-U pitanju je ogromna ljubav i strast prema džudou a posebno je značajno jer je nauka sa kojom se bavim usko vezana sa sportom kome sam posvetio čitav život. Kroz rad na tezi “Povezanost telesne kompozicije sa funkcionalnim sposobnostima i snagom selekcionisanih džudista” mislim da sam dao odgovore na veliki broj pitanja koja su vezana za trenažni proces rekao je za naš sajt Nikola Milošević.

O načinu na koji uspeva da pre svega uspešno uskladi naučni rad i angažovanje u reprezentaciji i Savezu, fakultetu i klubu Nikola kaže:

-Nema velike tajne. Sve je harmonično ukrojeno, nauka, praksa i terenski rad. Jeste zahtevno jer iziskuje mnogo vremena, ali kada se nečemu posvetite sa toliko ljubavi i usmerite sav višak energije na prave stvari, onda je ovakav rezultat logičan sled. Ovo je zaista velika kruna dosadašnjeg rada, kontinuitet I pravi sled okolnosti koji imamo kroz našu praksu istakao je Nikola Milošević.

Da su veliki rad i zalaganje jedini recept za uspeh najbolje govori I biografija Nikole Miloševića. Majstor je džudoa i nosilac crnog pojasa II DAN. Osvajač zlatnih medalja na prvenstvima Srbije u svim uzrasnim kategorijama (pioniri, kadeti, juniori, mlađi seniori, seniori). Kadetski i juniorski reprezentativac Srbije, u Olimpijskom ciklusu (2008-2012. god) standardni član seniorske reprezentacije. Učestvovao je na velikom broju balkanskih, evropskih i svetskih prvenstava. Osvojač zlatne medalje na juniorskom prvenstvu Balkana (Kavadarci, 2006), srebra i bronze na seniorskom (Trebinje, 2010. god. i Miercurea Cuic, 2013. god.). Osvajač pet medalja sa seniorskih Evropskih kupova i plasmana sa Svetskih kupova, kao i 5. mesta na Univerzijadi u Beogradu 2009. god. Učesnik je Univerzijade u Šenženu (Kina) 2011. god. Osvajač bronzane medalje na Univerzijadi u Kazanju (Rusija) 2013. god. Osvajač bronzane medalje na Svetskim Igrama Borilačkih Sportova u Sank Peterburgu (Rusija) 2013. god .

Proglašen za najboljeg sportistu grada Niša za 2006. godinu od strane strane Sportskog Saveza Niša dok je u najužem krugu nominovanih 2004, 2008, 2009, 2010. god od strane sportskih novinara.

Laureat najboljeg sportiste grada Niša za 2013. godinu od strane u izboru sportskih novinara

Kao trener sa Univerzitetskim džudo i sambo klubom „Kinezis“ osvojio je preko 30 medalja na Nacionalnim Prvenstvima u uzrastim katedorijama kadeta, juniora, mlađih seniora i seniora.

Sa Univerzitetskim džudo i sambo klubom „Kinezis“ osvojio drugo mesto u Super Ligi Srbije 2017. god. i treće mesto u Super Ligi Srbije 2018. god.

Sa Univerzitetskim džudo i sambo klubom „Kinezis“ osvojio peto mesto na Evropskom Klubskom Prvenstvu u Beogradu 2017. god. i peto mesto na Evropskom Klubskom Prvenstvu u Bukureštu 2018. god.

Kao trener Aleksandrom Kukoljem osvojio je treće mesto na Grand Pri turniru u Havani, drugo mesto na Grand Slem turniru u Bakuu, prvo mesto na Grand Slem turniru u Abu Dabiju, prvo mesto na Grand Slam turniru u Tokiju i zlatnu medalju na Prvenstvu Evrope u Varšavi 2017. god.

Uz bogato iskustvo na strunjači kao takmičar I trener Nikola Milošević je jednako uspešan i za katedrom. Učesnik je projekta Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, pod nazivom: BIOMEHANIČKA EFIKASNOST VRHUNSKIH SRPSKIH SPORTISTA; broj projekta OI 1790019. Demonstrator na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu na predmetu Borenja i predmetu Samoodbrana u zimskom semestru 2012. god.

Angažovan kao asistent na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu na predmetu Metodika sportskog treninga, predmetu Dijagnostika u sportu 1, predmetu Sportovi snage, predmetu Gimnastika za sve, kao i predmetu Fitnes od decembra 2013. Kao vrhunski sportista godinama unazad bio podvrgnut raznim testiranjima fizičkih sposobnosti u mnogim naučno-istraživačkim i medicinskim institucijama i sarađivao sa najvećim autoritetima iz oblasti sportskih i medicinskih nauka.