Kukolju bronzana medalja u Budimpešti

Objavio | August 28, 2018 u 8:32 am | Nema komentara | Vesti

Poslednjeg takmičarskog dana gran pri turnira u Budimpešti uzdanica džudo sporta u Srbije Aleksandar Kukolj (do 90 kg) osvojio je bronzanu medalju.

Pride, sasvim solidno peto mesto poslednjeg nada GP u glavnom gradu Mađarske osvojio je srpski kolos Žarko Ćulum (+100 kg) i na taj način se pridružio Milici Nikolić (do 48 kg), koja je ostvarila identičan plasman na startu takmičenja u petak.

Kukolj se posle tri i po meseca pauze zbog operacije meniskusa, uspešno vratio na tatami. U Budimpešti je imao pet borbi i zabeležio četiri pobede. Najvažnija pobeda bila je nad Čehom Milanom Randlom u meču za bronzano odličje. Čeha je savladao za ipon, 31 sekundu pre isteka regularnog toka borbe na rutinski izvedenu uči matu, od koje Randl nije mogao da pronađe odbranu.

O utiscima posle osvajanje bronzane medalje za naš sajt Aleksandar Kukolj kaže:

-Utisci su zadovoljavajući, žao mi je što nije neki stepenik iznad. Mislim da sam se borio dobro da sam bio oštar i  solidan ali nisam bio u najboljem izdanju. To je i u redu imajući u vidu da do ciljnog takmičenja ima još vremena. Situacija je takva da sam imao operaciju kolena pre tri meseca i tek sam u Izoli na trening kampu  odlučio da ću se boriti u Budimpešti. Raduje me činjenica da mi je džudo odlično išao tokom takmičenja- istakao je Aleksandar Kukolj.

Kukolj je kao prvi nosilac u kategoriji, zbog činjenice da ja na prvom mestu Svetske rang liste, startovao od drugog kola, u kojem je savladao za ipon Portugalca Žoa Martinja. Potom je na isti način pobedio i snažnog Slovaka Milana Randala. U četvrtfinalu Kukolj je apsolutno dominirao u duelu protiv Kubanca Ivana Felipea Silve Moralesa. Nadmoć je krunisao svođenjem borbe u parteru, gde je sjajnom „polugom” na ruku protivnika, naterao Kubanca da „tapkanjem” dlanom po ramenu našeg asa, prizna poraz tri sekunde pre isticanja četvrtog minuta meča.

U polufinalu, Kukolj je baš nesrećno poražen od starog dužnika, Gruzina Ušangija Marđiania, rivala koji je našeg borca prošle godine pobedio u meču za treće mesto na Svetskom prvenstvu, baš ovde u Budimpešti. Kada se očekivala uspešna realizacija dominacije Kukolja, samo trenutak nepažnje našeg borca, iskoristio je Gruzin da položi na leđa rivala i napravi akciju za ipon. Na taj način je propala prilika za revaš, ali, koliko narednog meseca, biće prilike za revanš na SP u Bakuu (20 – 28. septembra).

Na korak do medalje bio je i Žarko Ćulum, koji je  još jednom potvrdio da se radi o izuzetno talentovanom borcu, čije vreme na međunarodnoj sceni tek dolazi. U Budimpešti je ukupno imao pet borbi, i zabeležio tri pobede. U ključnim trenucima videlo sa da Ćulumu nedostaje iskustvo, da bi uspešno parirao prekaljenim rivalima.

-Bio je ovo  dobar dan za mene, konkurencija je bila baš jaka i drago mi je što sam među borcima takvog ranga ušao u finalni blok i borio se za medalju. Ovo mi daje samopouzdanje i vetar u leđa za osvajanja većih medalja i ostvarivanje norme za olimpijske igre rekao je Žarko Ćulum.

Posle dve efektne pobede zahvatima za ipon, prvo nad Gruzinom Levaniem Matiašvilijem, a potom i nad Argentincem Hektorom Kamposom, u četvrtfinalu je Ćuluma zaustavio Austrijanac Stefan Heđi. Bio je to zahvat za ipon, izveden 35 sekundi pre isteka četvrtog minuta regularnog toka meča.

U repesažu je Ćulum ponovo zabeležio pobedu zahvatom za ipon. Pobeđen je Tunižanin Fasiel Jabalah. U najvažnijoj borbi za Ćuluma, rival je stigao iz Holandije, snažni i iskusni Roj Mejer. Holanđanin je sačekao pravi trenutak za izvođenje uspešne akcije 57 sekundi pre kraja regularnog toka meča, koju je krunisao zahvatom poluge na ruku našeg borca za pobedu iponom.


Komentari su zatvoreni.

© 2011 WideZine. All rights reserved.