Komentar Play-offa Prve judo lige Srbije 2012

Objavio | December 24, 2012 u 2:55 pm | Nema komentara | Prva judo liga Srbije, Vesti

Pošto iz tehničkih razloga nismo bili u mogućnosti da izveštaj sa Play-offa u Rumi završimo uobičajenim komentarom Direktora lige, činimo to sada jer smo tako i obećali.

REČ DVE O ORGANIZACIJI PLAY-OFFA:

Sportski centar u Rumi juče je bio pravi domaćin završnici Prve judo lige Srbije a judo klubovi „Ruma“ i „Sloven“ su se potrudili da publika, ali i svi prisutni u sali, uživaju u istinskom sportskom događaju. Iako je bilo skeptika, pa i jedna zvanična žalba, po pitanju dodele ove organizacije Rumskim klubovima, oni su pokazali da itekako imaju organizacioni kapacitet za ovakva, pa i za veća takmičenja.  Pobedničko postolje na koje su mogli da stanu svi učesnici Play-offa ukrasio je veliki baner sa natpisom o kom sportskom događaju je reč, ko učestvuje i gde se dešava. On sam je bio ukrašen balonima u bojama državne zastave što mu je dalo još svečaniji izgled. Sto sa medaljama, peharima i plaketama je takođe bio svečan kao i zapisnički sto, sa dovoljno mesta za VIP goste, odnosno sportske legende kakve su dr Obadov Slavko, Lučić Momir i Pavle Bajčetić, ali i aktuelni kadetski prvak Evrope, Bunčić Strahinja iz „Crvene Zvezde“, koji je imao status specijalnog gosta, i koga je publika posebno pozdravila. Nije zaboravljen ni najbolji džudista u istoriji Rume, Živković Jovan, koga je publika takođe pozdravila gromoglasnim aplauzom. Publika je ponaosob aplauzom pozdravila i pomenute judo legende.

Ostaje žal što ni jedan zvaničnik Judo Saveza Srbije nije došao da svojim prisustvom učini čast organizatorima ali i takmičarima. Doduše u sali je bio predsednik Upravnog odbora Judo Saveza Srbije, Vukmirica Svetislav, ali ni on nije želeo da sedi za svečanim stolom već u publici? Pozvan da se sa te funkcije obrati publici i takmičarima, i to je odbio? Verovatno je zamerio Dirktoru ove lige što je organizaciju poverio Rumljanima a ne „Partizanu“ iz Kikinde, ali o tom potom, jer to nimalo nije umanjilo ovaj sportski događaj kakav je Ruma zaslužila plasmanom oba svoja kluba u Play-off. Kurjaga Miroslav, Bosančić Željko, Bjelić Branislav, Malešević Nikola, Bećagol Siniša, Šimonković Tibor i mnogi drugi koji su učestvovali u organizaciji ovog takmičenja, mogu biti ponosni na svoj doprinos u odličnoj organizaciji, koja je tako doprinela i dobrom pozicioniranju ove lige i razvoju judo sporta u Srbiji. Na njihovu žalost takmičarski rezultat su ovoga puta prepustili Kikinđanima koji su juče, na tatamiju, bili spremniji od njih i zaslužili plasman u Super judo ligu Srbije.

A SADA NEŠTO O SAMIM MEČEVIMA:

U prvom polufinalnom meču sastali su se „Sloven“ i „Dinamo“ a treneri Bjelić Branislav i Stanišić Ljubomir su poverenje poklonili borcima za koje su verovali d aim mogu doneti pobedu. Za „Sloven” su nastupili, do 66 kg, Nedžipovski Đura, do 73 kg, Ćurčić Srđan, do 81 kg, Benčić Vladimir, do 90 kg, Kozomara Nemanja i preko 90 kg, Anđelić Slavko. Protivnici na tatamiju su im bili „Dinamovci“, Nikolajević Predrag, Ostojić Boško, Ćirić Uroš, Borenović Boško i Ruso Nemanja.

Kada smo videli postave na strunjači znali smo da će se meč „lomiti“ u kategoriji do 73 kg, a da će se verovatno odlučivati u superteškoj kategoriji. Tako je i bilo. Posle očekivanog ipona Nikolajevića nad Nedžipovskim, „Dinamo“ je poveo sa 2:0 (10:0) i nagovestio da nisu džabe došli iz Banata u Srem. U kategoriji do 73 kg, Ćurčić Siniša i Ostojić Boško su vodili pravi „mali rat“. Delegat je u zapisnik zapisao dva yukoa, jedan waza-ari i tri shidoa za Ćurčića, a za Ostojića juko i waza-ari, koje je dobio automatski zbog kazni Ćurčića. Rekli bi smo da je Ostojić napadao a Ćurčić bacao. Kada neko baci za waza-ari i dva jukoa, a nepadne ni jednom, red je i da pobedi. Tako su mislile i dnas vrlo dobre sudije, Škrbić, Nikolić i Vučković i Ćurčiću dodelile „samo“ tri kazne. Kažemo „samo“ jer je u sali bilo i onih koji su mislili da je zaslužio i četvrtu, što bi značilo diskvalifikaciju i poraz od 10:0. Ipak mislimo da su sudije dobro uradile što su mu malo istolerisali neaktivnost u poslednjim sekundama meča jer suđenje ne sme biti svrha samo sebi, već mora biti u kontekstu borbe i prikazanog na tatamiju. U kategoriji do 81 kg. sigurni Benčić je brzo rešio otpor mladog Ćirića i to je bilo 4:2 (15:10) za „Sloven“. E onda je na tatami izašao najbolji borac  Pančevaca, ali i cele lige, Borenović Boško, koji je u furioznom tempu savladao Kozomoru iponom i tako vratio svoju ekipu u meč, pa čak omogućio Ruso Nemanji da nemora juriti rezultat već pobediti Anđelića i minimalnim rezultatom. No tako nije mislio i Anđelić, koji je u ekipi zamenio najboljeg borca Rumljana,  Đorđa Blaškovića, koji zbog obaveza na poslu juče nije mogao biti sa ekipom, koja se u Play-off plasirala zhvaljujući najviše njegovim pobedama u ligaškom delu takmičenja. Ali i Anđelić je bio na visini zadatka i sa jednim yukoom savladao Ruso Nemanju i time odlučio prvog finalistu ovog takmičenja. Upravo oko ovog yukoa podigla se najveća „prašina“ jer su „Dinamovci“ smatrali da su sudije pogrešile u proceni ko je bacao. Konsultovan je „Care sistem“ i kontrolor suđenja, Delić Milun, ali je nakon vraćanja snimka odluka sudija ostala nepromenjena. Potrudićemo se da ovaj detalj postavimo na sajt kako bi svi mogli proceniti da li je sudijska odluka bila ispravna. Iako još snimak nismo pregledali, rekli bi da jeste, ali ćemo se „Dinamu“ izvinuti ako nakon pregleda snimka zaključimo drugačije.

Podsetićemo sve one koji su pratili ovu ligu da je Direktor lige morao registrovati njihov neodržani meč iz 5. kola, nepopularnim rezultatom, za „zelenim stolom“, 10:0 (50:0) u korist Rumljana, što je bio povod Kikinđanima da ulože žalbu na ovu odluku? Srećom, posle odgovora Direktora, oni su od žalbe odustali pa Liga odbor nije morao zasedati, a za to nije bilo ni vremena. Evo na kraju je tatami odlučio da je za nijansu ipak bolji „Sloven“ koji se tako zasluženo našao u finalu.

Drugi finalista je odlučen u drugom polufinalnom meču u kom su se sastali „Ruma“ i „Partizan“ iz Kikinde. Ovaj meč  je ustvari bila repriza meča iz 5.kola lige, od pre 10 dana u Zrenjaninu, u kome su „gromovnici“ bili bolji i time, u zadnji čas, izborili plasman u Play-off. Trener „Rume“, Bećagol Siniša, na tatami je izveo sledeću petorku: do 66 kg, Kozenko Ivica, do 73 kg, Lazić Nenad, do 81 kg, Šimonković Stefan, do 90 kg, Lepotić Marko i preko 90 kg, Jeremić Nikola. Prvi strateg Kikinđana poverenje je ukazao, Jurakić Denisu, Detari Stefanu, Elezović Boži, Nikolić Nemanji i Majstorović Nikoli. U prvoj borbi sastali su se “iskustvo” i “mladost” a pobedila je “mladost”. Jurakić je u borbu protiv Kozenka ušao malo rezervisano, ali je, kako je borba odmicala, dodavao “gas”, što mu je donelo prednost, prvo u gardu a potom i u rezultatu. Posle bacanja za yuko, uhvatio je Kozenka u zahvat koji je održao do ipona. Lazić je uspeo dva puta baciti Dtarija za yuko i izdržati sve napade Kikinđana te tako izjednačiti rezultat na 2:2. U kategoriji do 81 kg, sastali su se stari znanci iz juniorskog perioda, Šimonković i Elezović. Elezović je bio dominantniji i naterao Šimonkovića u neaktivnost, za šta su mu sudije dodelile dva shidoa. Pred kraj meča Šimonković je predao meč zbog povrede zadnje lože pa je “Partizan” poveo sa 4:2 (20:5). U kategoriji do 90 kg meč je mogao biti rešen u korist Kikinđana za šta je trebalo da Nikolić Nemanja opet pobedi Lepotić Marka. Kažemo “opet” jer se njihova zadnja borba u Zrenjaninu završila pobedom Nikolića, što je “gromovnike” i uvelo u Play-off. Nikoliću se to izgleda svidelo pa je u ovu borbu ušao rešen da ponovi uspeh. Kako je meč odmicao on je bio dominantniji, ali su na semaforu stajala samo dva shidoa, i to za svakog borca po jedan. Pred kraj borbe i Lepotić je pokazivao znake povrede zadnje lože, što je Nikolić iskoristio i bacio ga za ipon. Ovaj momak zaista obećava. To je donelo i ukupnu pobedu banaćanima koji su tako ušli u finale Play-offa, koji su toliko želeli.  Zadnju borbu, preko 90 kg, Majstorović je predao Jeremiću iz “Rume”, kako bi sačuvao svežinu za finalni meč protiv “Slovena”.

U prvi i drugi finalni meč su ličili jedan na drugi jer su Kikinđani zabeležili pobede u prve 4 borbe i tako poveli sa 8:0 a Rumljani su čast spašavali samo u zadnjim borbama. Pobede za “Partizan” u prvom meču postigli su, do 66 kg, Jurakić Denis protiv Nedžipovski Đure, i to  iponom. Do 73 kg, trener Kikinđana Krstekanić, je napravio, trenerski gledano, odličan potez pa je na Ćurčića izveo rezervistu, Zarin Stanka, sa zadatkom da maksimalno “izmori” Ćurčića, odnosno da bi malo odmorio svog  startera u ekipi, Detari Stefana, koji je odradio težak meč u polufinalu, protiv Lazića iz “Rume”.  Zarin ne da je “zamorio” Ćurčića nego ga je uspeo i pobediti sa 5:0, što je bilo iznenađenje i šok za Rumljane od koga se nisu uspeli oporaviti do kraja, i prvog i drugog meča. U kategoriji do 81 kg, odlični Božo Elezović je naterao u defanzivu Vladimira Benčića, koji baš i nije bio dobro utreniran za ovu ligu, pa su mu sudije dale dva shidoa, a Elezović ga je pride, bacio za waza-ari i pobedio 7:0. To je već bilo 6:0 (22:0) za banaćane i Nikolić Nemanja je u borbi do 90 kg, samo povećao prednost na 8:0 pobedivši Kozomaru iponom. Kako već rekosmo, čast Rumljana spasao je Anđelić Slavko, bacivši Majstorović Nikolu za ipon, na prelep ouchi-gari, čime je postavljen konačan rezultat u prvom meču 8:2 (32:10).

U drugom meču smo gledali rezultatsku reprizu prvog meča. I u ovom meču, posle prve četiri kategorije “Partizan” je vodio sa 8:0 i konačan rezultat od 8:2 (40:7) je opet postavio Anđelić Slavko, u super teškoj kategoriji, savladavši Nikolić Nemanju, na waza-ari. Za Kikinđane su pobede, i to sve iponima, postigli Jurakić protiv Bjelića, Detari protiv Ćurčića, Elezović protiv Benčića i Biro Robert protiv Kozomare.

Kada su sudije proglasile ukupnog pobednika zavijorilo se pobedničko kolo Kikinđana na tatamiju, koje je korektna Rumska publika pozdravila aplauzom, kao i podizanje pobedničkog pehara na pobedničkom postolju.

Kao zaključak, rekli bi da su Kikinđani i došli po pobednički pehar, što im je donelo prednost na psihološkom planu, nad Rumskim ekipama. Čini se da su Rumljani, posebno “Ruma”, u meč sa “gromovnicima” ušli nedovoljno oštro i bez rešenosti da na strunjači “ostave srce”, bez čega se ne dobijaju finalni mečevi. Rekli bi i da je “Sloven”, pobedom nad “Dinamom” i ulaskom u finale, ispunio sve svoje ambicije, pa je takav bio lak plen Kikinđanima u finalu. Bilo kako bilo, “Partizanovci” iz Banata zaslužuju sve čestitke za prikazani judo, ali i  borbenost i rešenost da izbore povratak u Super ligu, u kojoj će se, zasluženo, takmičiti iduće godine.

Novi Sad, 23.12.2012. godine

Direktor lige, Andrija Mumović


Najbolji trener PJLS 2012: Vladimir Krstekanić (Partizan Kikinda)

Najbolji takmičar PJLS 2012: Boško Borenović (Dinamo Pančevo)

Uručenje pobedničkog pehara

Uručenje velikog prelaznog pehara


Komentar play off-a u PDF formatu (za štampu) možete videti i preuzeti ovde.


Komentari

Morate biti prijavljeni da biste ostavili komentar.

© 2011 WideZine. All rights reserved.