Miomir Mrvaljević laureat Majske nagrade za životno delo

Miomir Srećko Mrvaljević trofejni džudo trener, dobitnik je ovogodišnje Majske nagrade za životno delo, najvećeg društveno sportskog priznanja.
Svečano, Majske nagrade tradicionalno su uručene u Domu Narodne Skupštine Republike Srbije u organizaciji Sportskog saveza Srbije. Ceremoniju je otvorio predsednik SSS Aleksandar Šoštar u prisustvu laureata i velikog broja sportskih radnika.
Laureat najvećeg društvenog priznanja u oblasti sporta, Miomir Srećko Mrvaljević je ne samo trofejni džudo trener već i jedan od onih ljudi koji su postavili temelj našem sportu u Srbiji. Iako iza sebe ima nebrojeno priznanja i uspeha, za ovu nagradu ističe da je jedna od najdražih.
Miomir Mravljević rođen je 5. februara 1947. godine u Nikšiću. Završio je 10. Beogradsku gimnaziju i fakultet Fizičkog vaspitanja u Beogradu. Džudo je počeo da trenira 1960. godine. Juniorski prvak drževe bio je 1965. a već 1968. osnovao je džudo sekciju Rakovica. Posle pet godina, tačnije 1973. godine sekcija je prerasla u Džudo klub Rekord. Srećko Mrvaljević od 1971. radi u Savremenom društvu za fizičku kulturu. U periodu od 1984. do 1992. je i savezni trener. Sa svojim takmičarima dolazi do velikih rezultata: Svetski kup 1984. gde Marjan Fabian, osvaja bronzu, na EP Dragan Kusmuk takođe bronzu. U Novom Sadu 1986. godine reprezentacija u ekipnoj konkurenciji osvaja bronzu. Isti rezultat Dragomir Bečanović postiže godinu dana kasnije na Evropskom prvenstvu. Na Svetskom prvenstvu u Beogradu 1989. Dragomir Bečanović osvaja zlato. Od 1992. radio je u sektoru za vrhunski sport u Ministarstvu. Džudisti njegove Rakovice ostvarili su vrhunske rezultate: Svetsko prvenstvo 1979. u Parizu treće mesto , Evropsko prvenstvo 1976. Kijev treće mesto, pa sve do danas, kada je pre manje od mesec dana, Aleksandar Kukolj osvojio zlato na seniorskom Evropskom prvenstvu u Varšavi. Tu je i preko 150 titula pojedinačnih šampiona države u svim uzrasnim kategorijama, 18 titula šampiona Balkana, 12 medalja na evropskim prvenstvima. S ponosom ističe da su njegovi učenici poput Pejičića, Popovića, Stankovića i Todorova osnovali džudo klubove koje je pomogao i na taj način uticao na afirmaciju džudo sporta u Beogradu i Srbiji. Njegova deca su vrhunski sportisti, ćerka Ana bila je reprezentativka Srbije u ritmičkoj gimnastici na Svetskom prvenstvu 1991. godine, sinovi Dušan i Srđan džudisti. Srđan je juniorski šampion Evrope i seniorski vicešampion sveta i još je aktivan. Miomir Srećko Mrvaljević zaslužno je dobitnik Majske nagrade za životno delo.
- Naravno da sam presrećan ovo je zaista izuzetno priznanje. Kada samo pogledate koje su sve sportske veličine primile ovo priznanje i danas i prethodnih godina, čovek se oseća ponosno da bude u tom društvu- rekao je Miomir Srećko Mrvaljević za sajt Džudo saveza Srbije.
Iako iza sebe ima nebrojano priznanja i nagrada Miomir Mravljević nastavlja dalje sa uspesima i kaže da se sa ovom, jednom od najprestižnijih nagrada u sportu, ne zaustavlja.
-Sledeće ambicije su, ukoliko zdravlje i život dozvoli da se prave slični i bolji rezultati, da sa mladim snagama koje smo uključili na svim nivoima produžimo I ostvarimo kontinuitet rezultata da bi se afirmisao sport, naš sport i sport uopšte. Ako bude vremena, da se napravi bar još polovina od ovoga što je bilo do sada. Eto to su želje… A to želim I svim dobitnicima, da traju još dugo i da nastave da doprinose našem sportu – istakao je Miomir Srećko Mrvaljević.
Najviše društveno-sportsko priznanje koje tradicionalno dodeljuje Sportski savez Srbije uručeno je najzaslužnijima u Domu Narodne skupštine. Majska nagrada je dokaz koliko srpski sport vredi. Ona ovoliko dugo traje i prerasla je u sjajnu tradiciju upravo zbog toga.