Sedmodnevni  džudo spektakl završen je ekipnim nadmetanjem u ženskoj i muškoj konkurenciji. Japanske džudoke pokazale su potpunu dominaciju. Šampionski niz počele su dame da bi njihovim putem nastavio i muški deo reprezentacije zemlje  izlazećeg sunca.

Iznenađenje prvenstva svakako je ekipa Poljske koja se u finalu nadmetala Japanom. U prvom meču Misato NAKAMURA odmerila je snage sa Karolinom PIENKOWSKOM.  Ekspresno Japanka je bacila protivnicu na dva yukoa. Međutim Nakamura tu nije stala već je nastavila sa presingom i dovela Poljakinju u zahvat iz koga se izvukla. Ipak publika nije morala dugo da čeka na kraj meča jer u sledećoj akciji Poljakinju više nije služila sportska sreća. To je ujedno i značilo i prvi poen za Japan.  Anzu YAMAMOTO ( do 57 kg) nije puno čekala da reši meč protiv Arlete PODOLAK. Posle osvojenog yukoa sve je završeno u zahvatu...Japanke nisu ništa prepustile slučaju i sasvim je jasno da su u Astanu došle po titulu. Bronzana odličja u timskoj konkurenciji osvojile su ekipe Nemačke i Mongolije.

 

astana_team_m_podium_01

Kod muškaraca odlučujući meč za trofej šampiona vodio se između vrhunskih boraca reprezentacija Japana i Južne Koreje. Japanac Masashi  EBINUMA ( do 66 kg)  i  Baul AN (Južna Koreja) otvorili su meč. U dobro poznatom stilu Ebinuma je odmah počeo sa napadima što Anu donosi prvu kaznu za pasivnost. Japanac, svetski šampion za 2014. nastavio je sa istom taktikom i tako konstantno bio korak ispred Korejca, aktuelnog planetarnog prvaka  ( An dobija i drugu kaznu).  Ipak An tada majstorski plasira,  u korejskom stilu,  seoi nage, iz koga se Ebinuma čudesno izvukao bez ikakve posledice. To je ujedno bilo i dovoljno da Japan zabeleži prvu pobedu u ovom meču.  Ipak situacija u ovom finalu  nije tekla glatko kao kod dama.  Pitanje pobednika bilo je otvoreno do samog kraja. Srebrni na SP  2015. Riki NAKAYA( do 73 kg) i osvajač bronze  Changrim  AN borili su se za drugi važan poen. Nakaya je  odlično počeo duel ali nije izdržao do kraja i Koreja izjednačava.  Do 81 kilograma Taknori NAGASE i  Seungsu LEE zbog pasivnosti dobijaju  po kaznu. Lee dobija i drugu što je ujedno zapečatilo pobedu Japana  meču do 81  kilograma.  Yuya  YOSHIDA u četvrtom duelu  odmerio je snage sa aktuelnim  svetskim šampionom Dong Han GWAKOM. Kazne su dobila oba borca a Gwak  uspeva da Yoshidu natera i na drugu, što Koreji donosi  pobedu u diviziji do 90 kilograma. Da situacija bude neizvesna do samog kraja pobrinuli su se Takeshi  OJITANI i Sung-Min KIM (preko 90 kg) . Posle više od minuta odmeravanja, judoke  su od arbitra dobile po kaznu. Kim se jedva izvukao od odličnog bacanja ( o-soto-gari) što ga je ipak koštalo još jedne kazne. Do kraja meča Kim nije uspeo da ugrozi Ojitanija što donosi pobedu Japanu.

Bronzane medalje osvojile su reprezentacije domaćina, Kazahstana i Gruzije.