Poštovani članovi,

Kako je u prethodnom periodu učestalo dolazilo do postupaka koji su na direktan i indirektan način narušavali ugled Saveza, ovim putem ukazujemo na sledeće:

Džudo sport je kreiran kao fizičko, mentalno i moralno obrazovanje i kao takav podrazumeva disciplinu, fer plej, poštovanje pravila, poštovanje protivnika, izražen sportski duh, podsticanje fizičke vežbe, razvijanje osećaja postignuća, privrženosti, tolerancije i
odgovornosti. Bavljenje sportom je humano, slobodno, dobrovoljno i dostupno svim građanima pod jednakim
uslovima, bez obzira na lična svojstva.

Džudo savez Srbije je svoje ciljeve uskladio sa suštinom džudo sporta, te Vas podsećamo da ste kao članovi Saveza obavezni da iste poštujete, kao i Statut Saveza, Pravilnike, Etički kodeks Međunarodne džudo federacije i Zakon o sportu. Vođenju bilo kakve vrste politike i izražavanju političkih mišljenja i stavova nije mesto na tatamiju i isto će uvek biti sankcionisano.

Obzirom da ste članovi, Vi predstavljate Savez i svaki Vaš postupak doprinosi ili narušava ugled Saveza, čega morate biti svesni i biti spremni da snosite odgovornost.

Razumemo da je džudo kao individualni sport spoj različitih karaktera, uzrasta, vaspitanja, radi čega smo se trudili da budemo tolerantni, međutim, stava smo da se situacija poprilično otrgla kontroli.

Kako su karakteristike džudo sporta, između ostalog, sportski duh, disciplina i poštovanje, ukazujemo da se pravila moraju poštovati i da ubuduće nećemo tolerisati nedozvoljena ponašanja.

Ovim putem Vas molimo da se podsetite Etičkog kodeksa Međunarodne džudo federacije, pravila sporta, sportskog duha, da se istih pridržavate, a kako ne bismo dolazili u situaciju da pokrećemo postupke koji nisu u interesu ni nama, ni Vama, a pre svega nisu u interesu džudo sporta.

S poštovanjem,
Generalni sekretar
Goran Vucelja

Priloženi dokumenti